Svi smo čuli za opšte poznato slatko od lubenica koje je jedno vreme potpuno bilo zaboravljeno pretpostavljam zbog dosta posla oko pripreme, jer za razliku od slatkog od drugog voća, ovde ima posla oko pripreme kore od lubenica i ako baš hoćete da to slatko bude „čemu“ morate da koricu podjednako i lepo isečete.
Moja baba je pored slatkog od lubenica podjednako pravila i slatko od dinje.
U ovo slatko od dinje se obavezno dodavao liker Kruškovac koji je takođe žute boje i imao je veoma lepu aromu.
Ja sam ovog puta dodala narandžu, nije da nisam mogla da dodam Kruškovac ali uvek mi se više sviđala ova freš-blaža varijanta.
Za slatko sam koristila dinju Cerovaču.
Potrebno je:
Dinja oko 2kg
1,5 kg šećera
1 veća narandža
Priprema:
Dinju očistiti od semenki i odstraniti koru pažljivo kako bi vam ostalo dosta mesnog dela. Taj deo isecite na kocke ali ne previše male jer su dinje pune vode pa može da se desi da ukoliko su kocke male prosto se sve pretvori u kašu.
Dinje sam stavila u šerpu i pomešala sa šećerom te poklopila poklopcem i ostavila na nekih sat vremena.
Narandžu je takođe potrebno dooooobro oprati.
Slatko od dinje sam kuvala prvo na laganoj vatri, trebaće vam nešto više vremena obzirom da dinja ispusti i jednu određenu količinu vode pa da se ona ukuva i izvetri. Naravno postupak je isti kao kod kuvanja slatka od drugog voća, s tim što na polovini kuvanja sam dodala seckanu narandžu i to što sam je prvo isekla na kolutove pa te kolutove na četiri dela.
Slatko će biti gotovo kada postane smesa caklena a možete i testirati tako što će te malo slatkog izvaditi na tanjirić i sačekati da se prohladi, ukoliko se razliva znači da se nije zgusnulo, a ako se napravio sirup odmah prekinite kuvanje da ga slučajno ne prekuvate i da vam se ne –ušećeri i stvrdne.
Od 2 kg dinje imate 45 manjih teglica slatkog.
Нема коментара:
Постави коментар