Hleb je simbol tradicije i istorije svakog naroda, simbol života a i naših davnih vremena, ličnih uspomena i detinjstva.
Stalni čovekov satelit.
Hleb ili pogača kod nas nije samo obična hrana, nego najčešći pripremani običaj i za suze i za smeh.
Iako sam već dobro pregazila nekoliko decenija života, osvrćući se na moje detinjstvo i na način kako ga je moja Majka pripremala sa velikom ljubavlju, pažnjom i VEROM, ja i dan danas pokušavam da otrgnem neke naše obredne hlebove od zaborava.
Dakako kao što primećujete hlebovi su se u zavisnosti od prilike pravili od različitog brašna, slani ili slatki sa medom i grožđicama, orasima ili sirom, ali jedno im je bilo zajedničko a to je-hleb se mesi za život, i gotovo da nema nekog većeg događaja a da već nije ustaljeno-koji se hleb mesi.
Ovaj obredni hleb-Vinograd obzirom da je postan i da se mesi za Badnje veče, po sastojcima je veoma skroman, ali kao kod svakog obrednog hleba i ovde je akcenat na nameni, te je kao što mu naziv kaže na njemu-grožđe.
Ovi hlebovi, obzirom da se prave za Badnje veče u više oblika, prave se u malim veličinama, te vam je za svaki potrebno 300g brašna.
Pored brašna potrebno je još i
1 kašikica soli
pola kocke kvasca
200ml vode
0,25 dcl uljaSastojci su jednostavni i što bi se reklo-prosti i posni, a sama priprema je takođe veoma jednostavna.
U 1dcl mlačne vode dodati kvasac i pola kašikice šećera, te dobro izmešati kako bi se kvasac rastopio.
Ostavite ga na par minuta na toplo mesto i kada on zapeni pomešajte ga sa prosejanim brašnom, soli, uljem i ostatkom vode.
Zamesite meko testo, i ukoliko je potrebno dodajte još malo brašna. Testo ostavite u vanglicu i prekrijte čistom krpom da se udvostruči. Potom ga premesite i "čupnite jedan manji deo" od kojeg će te praviti male okruglice i stavljati na pogaču kako bi ste napravili grozd.
Od gore hleb premažite vodom i uljem i pecite dok ne porumeni na 180C
Služi se uz Badnju večeru,
"Nema niša na svetu tako pozitivno kao što je hleb"-Dostojevski.
Za rodnu godinu naših Vojvođanskih vinograda u zdravlju da pijemo lekovitu čašu domaćeg vina.
Нема коментара:
Постави коментар