четвртак, 5. септембар 2024.

Domaći kuvani paradajz

Beše nekad, a sad se samo pripoveda.

Sretni smo mi koji se sećamo velikih crnih oranija u kojima se kuvao domaći paradajz i  mešao dugačkim debelim varjačama, koje su  se zvale “smiruše”, jer sui male magičnu moć da smire za sekund nevaljalu decu be da te dodirnu, samo da ih baba digne u visinu 😊

Kuvanje paradajza za zimu polako iisčezava Iija to u potpunosti razumem, ali pravi domaći paradajz  ništa ne može da zameni ni u čorbi niti u sosu sa rrinflajšom.

A kod nas u bašči ove godine baš rodilo, i mater moja samo pita:-

Hoću skidati Rajber sa tavana?

Ugrabismo nas dve jedan vikend i onako kako bog zapoveda počnemo kuvanje.

*pravili smo  pola mere



Sastojci:

20 kg zrelog iz bašče paradajza

Po želji ljute papričice ko voli

2 velike veze peršunovog lista

2 kašike šećera

1 supena kašika soli

Priprema:

U čistu vanglu iseckajte opran paradajz a potom prebacite u jedan veći lonac ili šerpu gde može komotno da vam stane predviđena količina I da baš ne bude knap.

Moja baba je nekada pre kuvanja a tokom sečenja malo rukom “pritisnula paradajz” kao da ga gnječi da bi se brže skuvao, vi taj deo ne morate 😊

Neko u paradajz doda i luka i crvene mesnate paprika, možete I to na ovu količinu paradajza oko 500g isečenog crnog luka i 500g roge paprika ali da bude sočna.

Ja nisam dodala htela sam da bude klot.


Kuvala sam paradajz na laganoj vatri dok se kako bih tačno opisala ljuske od paradajza ne počnu uvijati. 

.Poklopite lonac i ostavite da se paradajS malo ohladi a potom ga ispasirajte Rajberom za paradajz koje možete kupiti na svakoj pijaci , ako ga već nemate kod kuće a trebalo bi, svi smo ga imali 😊


Gustu smesu ostavite u čist sud, I nakon toga sameljite u mlinu za paradajz, dobije se mnogo lepša tekstura, neki to rade I dva put, a ne morate u opšte ni da sameljete nego odmah nakon rajberisanja dodajte so i šećer te probajte da li vam je po ukusu 😊

Paradajz se sada kuva na način da treba da vri, određeno vreme, u početku će se pena od kuvanja javljati na sredini lonca, a na samom  kraju će te znati da je gotov kada se pena premesti na ivice i po malo razbistri.

Na samom kraju, nakon nekih 5 minuta ključanja, smanjite vatru ali na srednju jačinu kako bi paradajz sok ipak malko vrio I mešajte ga da se ne zalepi za samo dno lonca.

Kaže Majka:-tada će biti zdravo gorak

Paradajz sipamo u čiste i guste faše.

Obzirom da sam kuvala manje količine nisam dodavala konzervans, koji se nekada stavljao na samom kraju kada je svaka kuća kuvala pa oko 100 flaša paradajza. Ajd što se tako količinski kuvalo, pa po ceo dan, al ja se sećam da smo mi te sve faše i pojeli i popili , onda već na proleće utanjimo i reko iznosimo, da sačekamo sezonu.

Flaše dobro zatvorite Dobro ih zatvorite, najbolje čepovima koje ste prethodno potopili u rakiju Flaše s paradajzom se ređaju u korpu ili plastičnu kadicu  koje se prekrije ćebetom il nekim starim jorganom, ili nekom dekom baš čuvanom za kuvani paradajz.

Već sutra možete ako ste ga skuvali u dovoljnoj količini načeti jednu flašu i friško tako popiti.

Ako ste kuvali manje količine a vi se “manite” želje i sačekajte nedelju -pa kuvanje sosa.


Нема коментара:

Постави коментар