уторак, 13. август 2024.

Starinski bakin kolač

Prošla baba sa kolačima

Kada sam bila mala  sećam se da me je mama jednom prilikom vodila kod njene veoma dobre prijateljice iz Sremskih Karlovaca, tetka Anđelke inače po zanimanju profesorice, koja je i ovako po karakteru bila dosta “pedagoški strogo nastrojena”, valjda profesionalno 😊

Elem, pre poslaska, dobro mi je mater očitala, da ima da sedim mirno, da popijem ceo sok iz čaše, da ne izumevam te da ako nešto iznesu na sto ne budem kao “ Hala Božija”. 

Jasno naravno sve to meni, klimnem ja glavom čvrsto rešena da se toga i pridržavam.
U poseti nam je stvarno bilo  više nego divno tetka Anđelka je živela baš u  centru Sremskih Karlovaca, i njena kuća je bila jedna od onih divnih starih kuća koje su plenile unutrašnjom i spoljašnjom lepotom stare gradnje i kvalitetnog nameštaja u svakoj prostoriji, a bilo ih je jedno pet, šest.




Osim toga, moram da kažem da je posluženje kojim su nas dočekali bilo božanstveno, ali ja lično iz “kurtoazije” nisam bog zna šta pojela. Sećam se pred sam kraj naše "sedeljke"  izneli su parčad neke fine torte, nazirale su se neke kandirane višnje i čokolada (ni dan danas ne mogu da nađem recept te torte nigde), i naravno ja kao sav normalan fini svet nisam uzela parče, jel , jelte već sam se bila prihvatila slanog,  pa da ne preterujem, al sam nekako mislila, stajaće ta parčad tu na ovom lepom velikom ovalnom stolu, pa već kad su isečena jel tako 😊 pa ću se malo posle prihvatiti.

Međutim ne zadugo oni tu finu debelu  parčad na tanjirima odneli vrlo brzo na poslužavniku, ili prosto rečeno-vratili nazad u kuhinju, te od probanja ne ostade ništa :)

I  dan danas kad čujem onu poslovicu -Prošla baba sa kolačima, jeste da se ista koristi za izgubljenu priliku, mene lično podseti na propušteno parče torte ili kolača.

Ovaj Bakin kolač na starinski način, znam da nije prošao pored vas a da ga niste uzeli, u ostalom naše Majke(babe) nisu imale običaj da vraćaju ništa u kuhinju sa stola ako je tanjir pun, nego se vraća samo prazan.

Starinski recept za bakin kolač



Sastojci: 

250 g masti 
300 g  kristal šećera
3 jaja
1 dl mleka
800 g brašna (pšenično meko)
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
Priprema:
Umutiti penasto mast sa šećerom i vanil šećerom
Zatim dodajte jedno po jedno jaje i mešajte. Kada se sve sjedini dodati mleko. 
Na samom kraju postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo te zamesite glatko testo. 

Rukom odvajajte malo testa i oblikujte loptice veličine oraha. 
Kuglice stavite u presu za vafle ili ako imate starinsku modlu još bolje pecite ih na šporetu. 

Нема коментара:

Постави коментар