недеља, 31. март 2024.

Cureki - Tzureki Grčki hleb

Cureki je grčki slatki hleb.

Tradicionalno se pravi za Vaskrs, ali ga možete praviti tokom čitavegodine. Ukoliko vas put navede u Solun obavezno navratite u poznati poslastičarnicu Terkenlis koja se nalazi u samom centru Soluna i obavezno ga probajte. 

.Osnovni oblik je pletenica, a ako se sprema za Vaskrs onda se na sredini stavlja crveno jaje.

Cureki ima specifičan ukus mastike-smole sa drveta mastike koja raste na ostrvu His, te iz tog razloga može i da vam se uopšte ne svidi, ili da ga obožavate!

Cureki izgleda kao pletenica ali iako liči na hleb nikako po teksturi to ne sme da bude😊

Ono što bih svima preporučila uz ovaj recept je svakako kofer pun strpljenja, i ne odustajte!

ΧρηστοςΑνεστη!



Sastojci:

ojo700g  brašna

100ml soka od isceđene pomorandže

100 ml mleka

80 ml vode

kocka kvasca-20g

2 jajeta

60g otopljenog putera

180g šećera

prstohvat soli

1/3 kašikice mastike u prahu

2 vanilin šećera

narendana korica narandže

Za premazivanje:

1 žumance, kašika mleka i kašika šećera



Priprema:

U veći sud prvo dodamo vodu, mleko, kašikicu malu šećera i kvasac koji smo izmrvili. Sve sjediniti i dobro izmešati kašikicom, ostaviti na par minuta i kada lepo smesa zapeni dodamo ostatak šećera,  jaja, sok od pomorandže,  otopljeni puter, so, mastiku, vanilin šećer i narendanu  koricu pomorandže. 

 Sve dodate sastojke lepo izmešamo i sada dodajemo kašiku po kašiku brašna.

Što više mesimo testo postaje sve čvršće i glatko po površini.  Kada se testo već samo oblikuje u kuglu, dodatno jačim mikserom izmiksajte testo nekih 8, a slabijim mikserom do 15 minuta.

Testo će nakon miksanja mikserom biti izuzetno meko i lepljivo pa ga je potrebno prebaciti na sto za mešenje i premesiti. Ostaviti u sud i pokriti krpom da odmori.

 Testo treba da naraste da bude tri puta veće u obimu, možda će vam za to trebati dosta vremena ali ne odustajte.

 Kada je konačno utrostručilo volumen podelimo ga na tri dela, i oblikujemo tri trake kako bi smo mogli da ga upletemo u pletenicu.

Premažemo ga i stavimo na pleh obložen papirom za pečenje. Pekla sam ga na 180C 

 

Нема коментара:

Постави коментар