субота, 18. март 2017.

Lenja Pita sa makom

Nekada je najbolji i najčešći kolač upravo bila Lenja pita. Sa jabukama, najčešće.
Danas je takođe nezamenjiva.
I uopšte sam taj spoj prhkog testa sa bogatim filom i mirisom vanile je onaj deo detinjstva koji smo svi mi imali.Ponekad su bake u  nju dodavali i malo cimeta tek tek da zamiriše.

Ali mak...mak zauzima posebno mesto u vojvođanskim srcima.
Pa zato ima i svoje počasno mesto u svakom kolaču i piti.
Slobodno isprobajte..sa bogatim filom i mirisom limuna.
 Za koricu Vam je potrebno:
200g margarina ili putera
150g šećera
1dcl kisele pavlake
500 g brašna
2 žumanceta
3 kašike ulja

Od sastojaka za testo umesite glatko testo.
Šta znači glatko testo?
Tetso ne sme da bude tvrdo i da se rasipa.
a ne sme ni da bude meko da se lepi za prste.
Tetso podelite u dva dela i uvijte u alu foliju

Za fil je potrebno :
5dcl mleka
180g šećera
150g griza
1 vanil šećer
2 belanceta
250g mlevenog maka
Priprema fila:
U mleko sa šećerom kada provri ukuvati griz, dodati mak i dobro sjeidniti.
Od dva belanca umutiti šne i dodati u smesu.
Pleh nauljiti i  prvo od doe dodati i rastegnuti koru-tetso.
Staviti fil, a od gore drugu koru.
Možda bi vam bilo lakše da gornju koru rastegnete na pek papiru.
Pečete na 200C dok ne porumeni.



3 коментара:

  1. Анониман29. март 2017. 01:15

    Obozavam mak ,ali nemam srece, jer uvek kad kupim mak bude gorak,uzegnut,ljutog okusa . Vise ne kupujem ,jer se razocaram. Zavidim vama na prelijepim kolacima. Vasa jela su predivna. Blog van je fantazija. Srdacan pozdrav. Antonela.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno. Zaista treba voditi racuna kada se kupuje mak, pohgotovo ako kupujete po marketima vakumiran koji verovatno stoji dugo.
      najbolje bi bilo da kupujete na pijaci od proverenih proizvodjaca.

      Избриши