среда, 23. април 2014.

Urmašice

Tatlije ili Urmašice, zaista neznam tačno da odgonetnem, pogotovo što danas mnoge recepte sa modernim sastojcima nazivaju urmašicama.
Ono što ih karakteriše je čvrsta forma, pa čak i kad upiju šerbet-agdu.
Ovo je jedan od tih dobrih proverenih recepata

Urmašice
Potrebno je za testo:
120g putera ili margarina ili jednostavno prepolovite pakovanje od 250g margarina na pola.
100g masti
1 jaje
1 žumance
1dcl kisele pavlake
50 ml ulja
450g brašna
malo praška za pecivo-što se kaže na vrh noža
Sirup:
400g šećera
300ml vode
limun
Prvo pripremite sirup tako što ćete šećer i vodu zajedno staviti u šerpu i dovesti do ključanja tj otopiti šećer.
Potom ostaviti sa strane.
Od sastojaka za testo zamesiti glatko testo. Potom ga ostaviti sat dva na hladno-najbolje u frižideru.
Potom uzimati-čupkati deliće testa veličine većeg oraha formirati valjčiće i pritisnuti ih potom sa jedne strane na rrende-kako bi imali karakteristične šare-što ja nisam uradila.
Poredjala sam ih u keramički pekač i pekla na 180C.
Potom ih prelila sirupom.
Najbolje ih je pripremiti uveče ako ih planirate posluživati sutra dan.



1 коментар:

  1. Ako rešim da ih pravim, po ovom ću receptu. Muž ih odavno traži, a meni je to preslatko pa izbegavam.

    ОдговориИзбриши