недеља, 22. септембар 2013.

Bogata Gibanica/Musaka-savršeni jesenji ručak i Čokoladna Pita sa groždjem

Znam da mnogi od vas vole ove moje predloge za ručak. Pa sam i sada napravila jedan takav spoj.
Bogata Gibanica
Zašto bogata_
Zbog količine sira u njoj, i to ne onog za gibanicu već tvrdog sira sa Zlatibora-Tačan naziv je stari sir u kockama
Potrebno je:
500g gotovih kora
500g sira-u kockama, tvrdog podlivenog sira
4 jaja
So,ulje
U veci sud umutite cvrst sne od belanaca a zatim dodate I zumanca a potom sir koji ste izmrvili, ne bas jako treba da ostane i po koji veći komad.
Kulinarskom žicom dobro sve sjedinite,
Ako je potrebno dodajtejoš malo soli zavisi od toga koliko vam je sir slan.
Prebrojte kore. Zatim svaku premažite jednu po jednu nadevom i uvijte te redjajte u krug oko tepsije jednu pored druge.
Ako vam ostane nadeva prelijte gotovu gibanicu sa njime biće još ukusnije.
Pecite na 200C oko 30 tak minuta.
Musaka
Klasika koja je večna a kada imamo sada plavog patlidžana teško je mimoići.

Za musaku je potrebno:
2 srednje veličine plava patlidzana
500g mlevene junetine 
2 veća paradajza
1 kašikica origana
pola kašikice bibera
1 glavica crnog luka
2 kašike maslinovog ulja
so

Priprema:
Plavi patlidzan oprati, iseći na tanke šnitice, možete ga i oguljiti ali ja ga ostavim sa korom.
Posolite ga.
Luk narendajte na sitno pa ga upržite tj izdinstajte na ulju i dodajte  meso.
Paradajz izrendajte na sitno i njega dodajte mesu.Dodajte origano i biber te so po ukusu.
Dinstajte na laganoj vatri.
Kada sva voda ispari, sklonite ga sa vatre.
 Na zagrejani teflon sipajte vrlo malo ulja i pecite patlidžan kratko, sa svake strane po minut, dva. Nemojte sipati odjednom dosta ulja jer će ga patlidžan upiti pa će biti suviše masno, nego svaki put pre nego što spustite nove šnite na teflon dodajte vrlo malo ulja. Ispečeni patlidžan poređajte na papirnu salvetu kako bi upila višak masnoće. U vatrostalnu posudu poređajte ispečene šnite patlidžana. Gledajte da lepo ‘’ukrojite’’ kako bi dno posude bilo potpuno pokriveno patlidžanom. Posudu ne morate podmazivati jer ste patlidžan pekli na ulju. Preko patlidžana ravnomerno rasporedite fil i blago ga utapkajte kašikom (ne pritiskajte da se ne bi zgnječio patlidžan).
Pa od gore takodje  poredjajte patlidzan.
Prelijte sa:
2dcl pavlake dobro umućeno sa 2 jajeta.
Mnogi prave i bešamel umak koji preliju preko mlevenog mesa, ali meni je ovako ukusnije.
Peći na 180C dok ne porumeni.
Čokoladna pita sa Groždjem
Ovo je kombinacija dva recepta
Savršene korice od čokolade su od Mimi, a srednji sloj to jest fil jepo Majinom receptu.
Za testo je potrebno:

 175 g brašna
 2 kašike kakaoa
 2 kašike šećera u prahu
 115 g putera
 2-3 kašike hladne vode

Za nadev:
400-500g groždja
100g šećera
1 kesica praha z apuding od čokolade

Priprema testa:
jednostavno od svih sastojaka zamesiti tvrdje glatko tetso, te potom ga razviti oklagijom i oblikovati ga u okruglom plehu ili vatrostalnoj posudi.
Po izvornom receptu testo se ppeče samo, ali zbog toga što sam stavila drugi fil pekla sam testo i fil zajedno.
Fil sam pripremila tako što sam groždje koliko sam mogla izgnječila dodala šećer i puding.
Obzirom da će groždje pustiti dosta soka ostaviti malo da se sve prožme pa preliti preko kore.
Peći na 200c oko 30-tak ili više minuta.
Važno je da nadev bude ispečen.

3 коментара:

  1. Ovaj kolac dosta lici na onaj MIMI-n. Razlika je u vrsti krema. Moram priznati da sam prosle jeseni vise puta pravila original (po MIMI-nom) receptu i mogu dati sve preporuke!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Ja bih rado probala od svega pomalo, volim gibanice, volim musaku, a kolač mi izgleda posebno dobro !

    ОдговориИзбриши