Recept je jako lak. To je u stvari varijacija na jedan starinski recept koji se zove Gužvanci sa sirom a koji se pravi ovako:
Ispeku se palačinke, nekada su se pekle na masti pa su se onako malo sijale i bile masne. Potom se kidaju (trgaju). i lepo izmešaju sa sitnim sirom koji je pomešan sa pavlakom, ne švapskim sirom koji je kremast već pravim sitnim koji ima one male gromuljice i koji je slan, i oseti se kad se jede.
To se sve lepo stavi u jedan vatrostalan sud i zapeče.
Moje sa cimetom idu ovako:
Ja palačinke pečem na ulju, pa kako one nakon nekoliko minuta budu da tako kažem posne, odmah sam ih onako još vruće iz tiganja kidala i umešala-uvaljala u mešavinu cimeta, šećera i vanill šećera.
Cimet se tako baš lepo slepio i upio u njih.inače ne bi da su bile hladne.
Onda sam ih prebacila u vatrostalni sud i prelila mlekom i zapekla u rerni.OPd prilike da mleka bude skoro da prekrije palačinke, ne do vrha.
Sad ova slatka starinska varijanta ide samo sa kristal šećerom, znate onako kad jedete da vam krcka pod zubima ali pošto jako volim cimet morala sam ga ubaciti pa sad možda više vuče na neki orijentalni desert
Puno okusa i imirisa.
ОдговориИзбришиUvijek sam za palačinke, a ovako pripremljene mi mirišu do ovdje, odlično !
ОдговориИзбришиVi ste genijalni...bravo za sitne ali vazne detalje(kako sve lepo objasnite,a ne kao vecina komsinica namerno ne kaze fore,da njeno bude lepse) :-)
ОдговориИзбришиPa ovo je savršeno!!! Obožavam vojvodjansku kuhinju, mada nastojim da se hranim zdravo,tj bez mnogo testa u jelovniku :). A recepti su vam pravo blago.Hvala vam i na Malim Tajnama :)
ОдговориИзбришиOdlično. Kako je to finio! Samo što moje nije izgledalo ni približno tako lijepo kao ovdje na slici. Ja sam pečenu palačinku (pekla sam ih na svinjskoj masti), stavila u zdjelu u kojoj je bio šećer i vanilin šećer s cimetom, brzo sam stavila peći sljedeću palačinku, a ovu u zdjeli sam onda pomoću dvije vilice trgala i miješala sa šećerom. Čini mi se da su moje palačinke bile pretanke (ja volim debele, palačinke jedem zbog samih palačinki, a ne zbog nadjeva; ali drugi iz nekog razloga vole tanke palačinke ko papir, pa onda takve pečem). I očito sam ih natrgala na premale komade. Ti moji natrgani komadi bili su poprilično slijepljeni i nekako su jadno izgledali, nisu se ti komadi lijepo vidjeli kao ovdje na slici, moje je izgledalo ko nekakva slijepljena kaša. Ali, stvarno je bilo fino. Čini mi se da nisam nalijala previše mlijeka jer se sve lijepo zapeklo tijekom pečenja. Drago mi je što nije bilo karamela na dnu, ja ga ne volim, pa me bilo strah da će se od mlijeka i šećera napraviti karamel. Dobro, to ovisi i o količini šećera i mlijeka. Kako ti trgaš palačinke na komade i koliko veliki moraju biti? I trebaju li palačinke biti deblje? Imaš li neki omjer sastojaka, koliko šećera i mlijeka na koliko palačinki? Pozdrav
ОдговориИзбриши