четвртак, 27. септембар 2012.

Pogača ili Fokača sa mini Paradajzom

Ovo je moj sasvim proveren i to sto puta proveren recept za domaću fokaču tj pogaču.
Od ovih mera će te dobiti ne baš dzinovsku ali sasvim dovoljnu porodičnu pogaču.
Takodje umesto čeri paradajza možete staviti neko drugo povrće, sezonsko...takav je uvek i moj izbor....
Pa da krenemo sa testom:
300g brašna tip 400
1 kašikica soli
2 kašike maslinovog ulja ili suncokretovog
pola kesice kvasca ili 10g
malo šećera
2,5 dcl vode
za premaz
kašika maslinovog ulja
krupna morska so
Dodatak:
povrće 
200g čeri paradajza
od začina 
bosiljak ili origano


Priprema:
Prvo jednu okruglu tepsiju obložim papirom za pečenje.
Potom u 0,5dcl vode stavim kvasac i sa malo šećera ga rastopim.
U sud za mešenje stavim brašno, so i ulje.
Potom dodam kvasac koji je već u medjuvremenu zapenio i ostatak vode.
Sve dobro pomešam varajačom.
Testo bude meko i lepi se za ruke.
Po želji možemo dodati suvog bosiljka ili origana.
Potom testo prekrijem čistom krpom i ostavim bar 45min da se udvostruči.
Zatim ga ne premesim već vlažnim rukama rastegnem koliko mogu tj u tepsiju u oblik okrugle pogače.
Od gore stavim povrće-sad čeri paradajz koji sam svaki oštrim nožem prepolovila.
Dobro povrće utisnem.
Zatim od gore kulinarskom četkicom premažem ulja i stavim krupne morske soli.
Pečem na 200c dok ne porumeni.






7 коментара: