уторак, 17. јул 2012.

Domaći Mlinci

Mlince sa prvi put probala u Zagrebu 2010.g., kada sam bila u poseti familiji  Tetka ih pripremila na tako dobar način da sam ja prosto jela i jela....Bili su servirano  zajedno sa pečenom ćuretinom i ukusni prste da poližeš.
Mlinci su vrsta domaćeg testa, koje se pravi od brašna i vode a mnogi dodaju i jaja.
Razviju se tanko oklagijom a onda se iseku na trake ili se razviju na krugove te peku u rerni ili plotni od šporeta.Ti pečeni na starinskom šporetu su oni pravi krckavi, mirisni i ukusni.

Zagreb-Uspinjača 2010.g
Kako sam poželela da i sama napravi mlince, svo vreme sam imala utisak da je zto nešto mnogo teško i komplikovano.
Međutim, kako to obično biva , najukusnije i najslađe stvari se prave pa mogla bih rećilako i jednostavno.
Testo za mlince se kao što sam navela lako pravi i ne treba neko specijalno iskustvo. 

 
*Malo objašnjenje za fotkice
na jednoj su presni mlinci , i način na koji sam pekla, na drugoj možete da viditekako izgleda pečen



Sastojci za testo:
 1 veće jaje
6dcl brašna, da da , uzmete brašno i izmerite
malo ulja, npr kašika jelovna

 1dcl vode
1 kašikica soli



Priprema testa:








Od svih navedenih sastojaka umesiti testo. Testo treba da bude glatko i tvrđe strukture.
Ostavite ga zatim da malo odmori, npr nekih pola sata i tada podelite na tri dela.
Premesite delove u kuglice.
A potom jednu po jednu na pobrašnjavljenoh podlozi razvijte oklagijom na veličinu srednjeg okruglog pleha, premera fi 26.
Pecite.
Na 200C.

 Prvi mlinac se peče malo duže, a druga dva brže tako da bi bilo dobro da ste tu kraj rerne, što se tiče vremena pečenja.Osušite ih



















Mlinci sa piletinom
.

Potrebno je 300g mlinaca ili mera mlinaca koju će te napraviti od testa gore navedenohg recepta
500g pilećeg filea-belog mesa
4dcl kisele pavlake
4dcl neutralne pavlake za kuvanje1l vode i kocka za supu ili 1l supe
sir-kačkavalj, trapist ili gorgonzola

Priprema:
Kiselu i neutralnu pavlaku sam pomešala u jednu činiju.
Piletinu isekla na male kockice, posolila je i pobiberila a potom kratko propržila na ulju.
Kada je požutela sa svih strana sklonila sam je sa ringle i u tiganj dodala kiselu pavlaku.
Napravila sam bešamel sosood 500 ,ml mleka
Mlince sam iskidala i podelila na dva dela.
Na dno vatrostalne posude sam stavila prvi deo, pa šrelila bešamelom, zatim dodala piletinu i od gore drugi deo mlinaca.
Bilo bi odlično ako imate temeljac od supe da prelijete preko celokupno pripremljenih mlinaca
Peći na 180C dok voda ne ispari a mlinci i meso se ne zapeku!T

Video kako se priprema ovaj recept pogledajte na ovom LINKU.

8 коментара:

  1. Imam 2 recepta za mlince koje želim isprobati.Jedan iz novina, a jedan od kumice s placa čije mlince posebno naručujem i kupujem jer su fantastični. Tvoj recept će biti treći.Jako dobro izgledaju. Sutra idem na more, pa će to malo pričekati. Svakako ću ti javiti rezultate.
    LP

    ОдговориИзбриши
  2. Ja sam ih pekla tako što sam direktno na poleđini pleha od rerne razvijala. Samo presečem pre pečenja testo na nekolio delova i voila. Rokfort je zakon sa njima.

    ОдговориИзбриши
  3. Odrasla sam na mlincima. Mama ih cesto pravi...

    ОдговориИзбриши
  4. Ja sam mlince prvi puta probala prije davnih 10ak godina, a još uvijek uživam u njima :)
    Super su ti ispali :)

    ОдговориИзбриши
  5. sve si vec u postu napisala,samo da se naprave i uziva !!!!

    ОдговориИзбриши
  6. ja ih nikad nisam jela ni pripremala q sada sam ih kupila na pijacu probacu vas recept sa piletinom, javicu sta sam uradila

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман20. март 2020. 19:49

    Imam identical receptors vec fodinama,od moje bake, odrasla sam na mlincima,moji klinci ih sad obozavaju.




    ОдговориИзбриши