уторак, 17. јул 2012.

Domaći Mlinci

Mlince sa prvi put probala u Zagrebu 2010.g., kada sam bila u poseti familiji moga muža. Njegova tetka ih je tako lepo pripremila da sam ja prosto jela i jela....Bili su servirano  zajedno sa pečenom ćuretinom i ukusni prste da poližeš.
Mlinci su vrsta domaćeg testa, koje se pravi od brašna i vode a mnogi dodaju i jaja.
Razviju se tanko oklagijom a onda se iseku na trake ili se razviju na krugove te peku u rerni ili plotni od šporeta.Ti pečeni na starinskom šporetu su oni pravi krckavi, mirisni i ukusni.

Zagreb-Uspinjača 2010.g
Doduše ovo su starije fotografije, jer sam ih pravila pre ihahaj vremena, ali na vaš zahtev objavljujem ih i ovde jer sam ih još ranije objavila na sajtu Serbian Cafe-Teslio.
Sastojci:


1veće jaje
6 dclbrašna
1 kašikasoli
maloulja
1 dclvode
Priprema:


1
Od ovih sastojaka umesite tvrđe tetso. Ostavite ga malo da odstoji. a potom ga podelite na tri jednaka dela.
2
Svaku kuglicu oklagijom na prethodno dobro pobrašnjavljenoj drvenoj dasci razvijte što tanje možete u krug.
3
Pecite na okrugloj tepsiji koju ste takođe malo posuli brašnom.
4
Peče se na 200°C.
5
Prvi mlinac se peče malo duže, a druga dva brže tako da bi bilo dobro da ste tu kraj rerne, što se tiče vremena pečenja.
6
Osušite ih.
7
Potom izlomite.


                                             Mlinci sa piletinom




Mlinci se najčešće spremaju sa ćuretinom ili piletinom, ne retko se spremaju i samostalno znači obare se i samo preliju uljem, tačnije mašću od pečenja.
Koje tako fino upiju i budu božanstveno meki, a još se po malo i "sjaje"
Potrebno je:


mlinci-300g
Ako nemate vremena da ih napravite, možete ih kupiti u supermarketu, a možete kupiti i domaće na pijaci, u delu gde se prodaje testenina
500g pilećeg filea-belog mesa
4dcl kisele pavlake
4dcl neutralne pavlake za kuvanje1l vode i kocka za supu ili 1l supe
sir-kačkavalj, trapist ili gorgonzola


Priprema:
Kiselu i neutralnu pavlaku sam pomešala u jednu činiju.
Piletinu isekla na male kockice, posolila je i pobiberila a potom kratko propržila na ulju.
Kada je požutela sa svih strana sklonila sam je sa ringle i u tiganj dodala kiselu pavlaku.
U litri vode sam skuvala kocku supe.
Mlince sam iskidala i stavila u veći vatrostalni sud te prelila sa vrućom vodom.
Ostaviti tako minut dva da se dobro upije.
Potom ih iscediti ali ne bacati supu koja je preostala.
Potom tako ocedjene mlince pomešati sa pavlakom i mesom.
Prebaciti opet u vatrostalni sud.
Od gore možete ih još preliti preostalom supom i narendati sir , ja preporučujem trapist, mada su preukusni sa gorgonzolom, ali to je za one koji vole jači ukus.

Peći na 180C dok voda ne ispari a mlinci i meso se ne zapeku!Tačnije dok ne dobijete jednu bronzanu ikebanu!
Enjoy!!!
Recept je sa bloga Prstohvat soli!!!

7 коментара:

  1. Imam 2 recepta za mlince koje želim isprobati.Jedan iz novina, a jedan od kumice s placa čije mlince posebno naručujem i kupujem jer su fantastični. Tvoj recept će biti treći.Jako dobro izgledaju. Sutra idem na more, pa će to malo pričekati. Svakako ću ti javiti rezultate.
    LP

    ОдговориИзбриши
  2. Ja sam ih pekla tako što sam direktno na poleđini pleha od rerne razvijala. Samo presečem pre pečenja testo na nekolio delova i voila. Rokfort je zakon sa njima.

    ОдговориИзбриши
  3. Odrasla sam na mlincima. Mama ih cesto pravi...

    ОдговориИзбриши
  4. Ja sam mlince prvi puta probala prije davnih 10ak godina, a još uvijek uživam u njima :)
    Super su ti ispali :)

    ОдговориИзбриши
  5. sve si vec u postu napisala,samo da se naprave i uziva !!!!

    ОдговориИзбриши
  6. ja ih nikad nisam jela ni pripremala q sada sam ih kupila na pijacu probacu vas recept sa piletinom, javicu sta sam uradila

    ОдговориИзбриши