четвртак, 03. мај 2012.

Bakine Tatlije

Neću sa vama podeliti recept"zlata vredan" iz bakine sveske i maminih uspomena...:)
Ovo je malo izmenjen recept za Bakine Tatlije-Vokija Kostića.
Kako je sve počelo....
Ovaj izvorni recept je proban u više navrata, kako je u pitanju kombinacija masti i margarina, a kako ja često nemam masti, pravila sam sve sa margarinom.i bile su mi malo tvrde, obzirom da u testo ne ide prašak za pecivo.
Posle sam pravila samo sa mašću, ali su mi nekako tokom pečenja izgubile oblik, što sam ja odmah okrivila višak masti u testu...
I najzad prava varijanta.
Sa margarinom i jednom jelovnom kašikom masti. čisto da budu mekše.
Znači potrebno je:
200g margarina
1 vrhom puna kašika masti
1 žumance
1 celo jaje
1dcl kiselog mleka
500g brašna
Sirup:
500g šećera
5dcl vode
limun
šipka vanile
Priprema:
Margarin i mast mutite da budu meki i penasti. Dodati žumance i jaje.
Mšati da se ujednači, potom dodati kiselu pavlaku i brašno.
zamesite testo.
od testa formirajte loptice veličine oraha.
Potom ih rendavom stranom-Rende, malo pritisnite-spljoštite.
Pleh obložite pek papirom i redjajte ih.
Peku se 20minuta na 180-200C, tačnije dok ne porumene.
Ohladjene prelijte sirupom.
Na fotografiji u Prvomajskom izdanju-DA NAM ŽIVI ŽIVI RAD!!!



10 коментара:

  1. Mene ustvari, jako podsjećaju na hurmašice - masno tijesto zaliveno šećernim sirupom. A to mora biti dobro!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Volim ovakve socne, zalivene kolace... :)

    ОдговориИзбриши
  3. Meni su urmašice i tatlije isto.Ako neko zna da mi objasni razliku...
    Sviđa mi se kombinacija mast-margarin.Super si se setila.

    ОдговориИзбриши
  4. Nikada do sada nisam pravila ni hurmasice ni tatlije, ali ove tvoje izgledaju predivno :)

    ОдговориИзбриши
  5. I meni se baš dopadaju. Sada mi se jede nešto slatko. Joj, šta mi radiš. :))))

    ОдговориИзбриши
  6. Ja kod tebe opet otkrivam jedan starinski odličan kolač za koji do sada nisam znala, najviše volim ove iz bakinih i maminih bilježnica. Odlično Vera !

    ОдговориИзбриши
  7. Nikada čula za tatlije. Zanimljivo izgleda.

    ОдговориИзбриши
  8. Margarin zaobilazim u širokom luku godinama, dajte pravi recept, tradicionalni. Hvala

    ОдговориИзбриши
  9. Mozete umesto margarina staviti pola kolicine masti, hvala na komentaru..

    ОдговориИзбриши