недеља, 26. јун 2011.

Mafini sa mirisom ruže i još jedni Fini Mafini

Ovi mafini su zaista jedinstveni.U moru mafina koje sam do sada napravila ovi zauzimaju posebno mesto!
Jer, ja sam od onih koji ne mogu da ostanu imuni na miris ruža, miris leta a bogami i ukus dobrog deserta.
Izvorno u samu smesu ovih mafina idu latice ruža, potrebno je znači šaku latica oprati i prosušiti.
Dan, dva traje sušenje, čisto da se "izgubi" sočnost latica.
Ja to nisam u radila, evo priznajem, iz razloga što nisam bila sigurna da će se to mojoj deci dopasti, mada mi se po glavi vrzmala ideja da ipak osušene latice stavim u pola smese i čisto probam ukus.
Latice sam zamenila velikom kašikom ružine vodice.

Potrebno je:
1dcl mleka
50g šećera
80g meda-od bagrema najbolje
1 kašika ulja ili istopljenog putera
150g prosejanog brašna sa 1 kašikicom sode ili praška za pecivo
2 belanca plus prstohvat soli
ružina vodica

Priprema:

Mleko , šećer, med ulje i ružinu vodu mikserom sjedinite.To treba da uradite sa najmanjom brzinom na mikseru čisto da se sastojci sjedine, a šećer i med istope.
Ako hoćete dodajte i polu suve latice od ruža.
Brašno prosejte.
U posebnoj posudi belanca ulupajte sa malo soli u čvrst sneg.
Potom sve sjedinite sa brašnom i smesom od meda i mleka.
Lagano sve sjediniti kulinarskom žicom ili mikserom ali samo miksajte par minuta.
Testo rasporedite u kalupe za mafine, koje ste obložili papirnatim korpicama.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170C oko 20-tak minuta.
Kada se ohlade možete ih slobodno posuti prah šećerom.


FINI MAFINI

Naziv ovih mafina sam sama smislila, jednostavno sam imala želju da napravim nešto slatko, čokoladno i brzo.

Plus neodoljivog su ukusa za ljubitelje čokolade i cimeta.


Potrebno je:
2 jajeta
1 kesica vanil šećera
170g kristal šećera
1 velika kašika nesqika ili čokolade u prahu
1 kašika ruma
1 kašika cimeta
oko 100g gorke čokolade za kuvanje
80g ulja
2dcl mleka
100g kisele pavlake
pola kesice praška za pecivo
350g brašna

Priprema:

Jaja izmiksajte, te dodajte mleko ulje i kiselu pavlaku.
Potom otopite čokoladu, dodajte smesi.
Zatim dodajte prah čokoladu, cimet, šećer i rum.
Sve još jednom lagano mikserom, na maloj brzini sjedinite-kratko.
Dodajte brašno prethodno pomešano sa praškom za pecivo.
Smesu izlijte u korpice za mafine do 2/3 korpice.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170C oko 20-tak minuta.

7 коментара:

  1. Анониман27. јун 2011. 14:51

    Odličan recept i fotografije!
    Lijep pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман27. јун 2011. 19:05

    Fino sto si postavila jos jedan recept u kojem se koristi ruzina vodica:)

    ОдговориИзбриши
  3. Moram probati, naročito me intrigiraju ovi s ružom. Imam i ružinu vodicu, ali probat ću s laticama ruža iz vrta. Mora da su super!

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман28. јун 2011. 06:05

    nisam nikad probala ništa napraviti sa laticama ruža, ali me takve stvari jako interesiraju, jako dobra ideja, sigurna sam da miriše...

    ОдговориИзбриши
  5. Super su ti muffini, ali oni sa ružom su mi baš posebni. Vjerujem da su i jako ukusni. Ja nemam ružinu vodicu pa ću je zamjeniti likerom od ruže.
    Divne su slike !

    ОдговориИзбриши
  6. Baš me zanima kakva je ta varijanta s laticama, spremam recept:)

    ОдговориИзбриши
  7. mafini su prekrasni! A vidim i da se sa kajsijama jako lijepo kuha u zadnje vrijeme u tvojoj kuhinji :) Ovi receptići s kajsijama su ti predivni!

    ОдговориИзбриши