понедељак, 11. јануар 2010.

Mamina Baklava

Kako imam troje dece i to male...:) u rasponu od dve do šest godina,obično popodne koje provodimo zajedno pored nasih aktivnosti,obelezava i gledanje crtanih filmova.Ono sto je kod moje dece fascinantno ,oni kada zavole jedan crtani film,gledaju ga do beskonačnosti ili sto bi se reklo dok cd ne prestane da radi.
Tako i sada svako posle podne gledamo Pinokia.Kako je postao i previse prisutan,nisam mogla a da ne primetim jednu izjavu,tačnije izjavu lisca i vuka,koji nagovaraju Pinokia da se sa njima uputi u Budalalend.
Kažu :
-Sve je puno šećera i ništa nije zdravo...
Ovo mi je tako bilo simpatično i jednostavno mi se samo javila kao sinonim za ovu baklavu...:)


Potrebno je:
700g tankih kora
250g oraha
150g putera
300g šećera
4 jajeta
3 paketića vanil šećera
1 šolja ulja
1 kg kristal šećera
7 kašika brašna
1 limun
Priprema:
Prvo skuvati dva fila i sirup.
Pvi fil:
Umutiti 150g putera sa 150g šećera u prahu.Umućenoj masi dodati dva žumanca ,7 kašika brašna,1 paketić vanil šećera i na kraju sneg od dva belanceta.Sve pađljivo sjediniti.
Drugi Fil:
Sjediniti mlevene orahe sa dva žumanceta i 150g šećera u prahu zatim dodati 1 paketić vanil šećera i čvvrst sneg od dva belanceta.Sve pažljivo pomesati.
Sirup:
1kg šećera skuvati sa tri šolje vode u sirup srednje gustine a zatim dodati sok od jednog limuna a jedan paketić vanil šećera
Sirup skliniti sa vatre ii ohladiti ga.
Dno tepsije bočne strane premazati uljem,uzeti pet kora i svaku poprskati uljem te složiti jednu prko druge.
Sada staviti prvi fil pa kore,pa drugi fil pa kore.Tako naizmenično filovati dok se sve ne potroši.Baklavu iseći na kocke ili rombove i preliti jednom čašom mineralne vode.Peći oko 40 min na 200C.
Pečenu i još toplu baklavu preliti hladnim sirupom.

Нема коментара:

Постави коментар