субота, 2. август 2025.

Krastavci na Vodi

Ne znam nikog sa ovih naših prostora-starije generacije  a sa ovih naših ravničarskih prostora, koji vam sa oduševljenjem neće reci po koju reč o ovim krastavcima.

Neke podsecaju na baku, za neke su miris detinjstva. Mnogi ne mogu da zamisle letnji ručak, upravo bez ovi krastavčića.

Sećam se kako je moja baka jednostavno kombinovala -Paprikaš ili gulaš i krastavci na vodi, omlet sa slaninom i krastavci na vodi, za večeru šunke malo leba i krastavci na vodi ��

Pored toga što nam bude uspomene,  važno je znati da su krastavci pripremljeni na ovaj način izuzetno prirodan proizvod, i možda ste ih kao deca nekad zaobilazili u širokom luku i bilo vam ih je dosta više od njih za svaki obrok, verujem da će uskoro postati baš zbog prirodnog vrenja pravi HIT-čekajte samo da se neka „influencerka“ toga doseti pa  će ih svi pripremati.

 


Potrebno je:

 

oko 2kg krastavaca

začini- so, biber u zrnu

dodaci po ukusu suva mirođija, lorber list, koren rena

za različite ukuse beli luk, korijander, čili papričice, kim-ja ne stavljam

 

Priprema:

Za početak pripremite preliv na ovaj način:

Za 2kg krastavaca je potrebno 2 litre vode prokuvati sa četiri ravne kašičice soli. Ovaj preliv ohladiti.

 


Krastavci treba da su iste veličine, oko recimo 10-12cm,najbolje je da ne budu krivi već ravni tako će te ih lakše poslagati.  Dobro ih oprati i unakrst zaseci ali ne do samog kraja.

Zatim poređati krastavce u teglu, uspravno, tesno, da ne mogu da se pomeraju, između njih utisnuti 1-2 grančice suve mirođije, 2-3 lista lorbera i 10-tak zrna bibera u zrnu.

Poređane krastavce-uglavnom to budu dve veće tegle preliti prohladnim prelivom otprilike 2 prsta više od krastavaca (zato treba da su gusto raspoređeni, da ne isplivaju)

Na vrh tegle staviti 1-2 parčeta starijeg hleba da ogrezne u vodi. Hleb možete staviti i u gazu kako bi ste ga kasnije lakše izvadili. Na teglu staviti tanjirić, i na najsunčanije mesto je postaviti.

 

Krastavci su gotovi nakon 48h, ponekad treba 3 dana – proveravati – voda se zamuti, postoji vrlo specifican kiselkasti miris, gotovi su kada izgube belu boju, i postaju skoro prozračni.




8 коментара:

  1. Kod nas su isto leti cesto na trpezi.Obozavam ih!U vrele letnje dane ih jedem same bez icega,tako znaju fino da rashlade!

    ОдговориИзбриши
  2. Pa i jesu naše bake i bake naših baka zaslužne za ove krastavce!

    ОдговориИзбриши
  3. Nisam nikad probala takve krastavce. A baš sam neki dan listala neku staru kuharicu i našla sličan recept. Možda se odvažim i probam:)

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo je za mene nesto novo,
    nisam nikada ni probalajesti, a kamoli raditi.
    Kupim recepte zimnice iz raznih krajeva tako cim sredim vrt imam sto extra raditi,
    raditi i uzivati ;))
    Hvala Vera :))

    ОдговориИзбриши
  5. Svakog leta priredim sebi to zadovoljstvo sa krastavcima. Jednu teglu, samo za mene, jer moja porodica neće ni da proba. Ne znaju šta propuštaju!

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман7. јул 2012. 13:03

    Ovo me je sada podsetilo na moju baku, koja je tako pripremala krastavce. Ovaj recept me je vratio u detinjstvo:))) Hvala vam sto cuvate recepte nasih baka:)

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala Vama svima na tako divnim komenatrima, zaista mi je puno srce kada ovako nesto procitam!Veliki pozz

    ОдговориИзбриши