Gibanicu uvek pravim sa starim domacim kajmakom,koji je prosto ucini tako mekom i topljivom u svakom zalogaju..
Ova druga pita je sa finim mekim korama,koje ce te napraviti ocas posla,a nadev od tvrdog belog ovcijeg sir ace je uciniti omiljenom za one koji vole malo slanije varijante I sira I pita.
Potrebno je:
500g gotovih kora
300g sitnog sira
200g kajmaka
4 jaja
So,ulje
U veci sud umutite cvrst sne od belanaca a zatim dodate I zumanca,te sir I kajmak.
Kulinarskom zicom dobro sve sjedinite,
Ako je potrebno dodajte I malo soli.
Kore razdelite na dva dela,prvu koru samo premazete uljem,ten a nju stavite drugu a preko nje nadev.
Najbolje je da nadev podelite na dva dela,tako ce te imati podjednako za sve.
Kore sa nadevom uvijte u rolat,te u podmazanom plehu pecite dok ne porumene.Zatim prekrijte vlaznom krpom da povrsinski sloj omeksa.
Secite kada se ohlade.
Za testo
1 svezi kvasac
1 + 1 kasicica secera
250 + 50 ml. toplog mleka
1 kasicica soli
1 celo jaje
600 gr. brasna
250 gr. narendanog margarina ( hladnog )
Fil:
200 gr. Ovcijeg sira
2 cela jaja
Priprema:
U staklenoj posudi razmrvite kvasac, dodajte kasicicu secera, brasna i 50ml. mlakog mleka. Sve dobro izmesajte,I ostavite na toplo mesto da nadodje.
prosejte brasno, dodajte mu kasicicu secera i soli i kada je kvasac narastao, zamesite rukom sa preostalim mlakim mlekom, fino testo.
Podelite ga na dva del ate razvijte oklagijom I preko njega narendajte margarine,te uvijte u rolnu I ostavite da malo odstoji.
Potom ponovo razvijte oklagijom I filujte.
Fil se priprema tako sto se jaja dobro izrade sa sirom I kasikicom nanosi na testo.
Pitu uvijenu u rolnu peci dok ne porumeni.
Takodje bih da zahvalim dragoj Eoc za nagradicu:
Prosledjujem je dalje mojim dragim blogericama ,koje marljivo kuvaju I postavljaju recepte na svoje divne blogove.
1.Branka sa bloga Dve ribe,dva krumpira
4.Rotkvica
5.Sanela:U mojoj Kuhinji2.
Sve najbolje drage moje!!!
Vera,
ОдговориИзбришиlooks very nice and tasty.
Greetings,
Diana
Vera, perfect and tasty mmmmm :)
ОдговориИзбришиFantasticno,obozavam gibanicu.Pitu sa ovcijim sirom nisam jela,ali ova tvoja prosto mami.....
ОдговориИзбришиPrekrasno !!
ОдговориИзбришиSuper izgleda..a okus mogu zamisliti!
ОдговориИзбришиChe buona! :-P
ОдговориИзбришиPosebno mi se dopada ova pita sa slanim ovčjim sirom. To mi je jedan od omiljenih sireva uopće tako da bi se u ovakvim stvarima udavila! :)
ОдговориИзбришиGibanica je odlična! Volim takve slane stvari koje su potpuno nesvakidašnje u mojoj obitelji.
ОдговориИзбришиPita mi je jako zanimljiva, nikad nisam jela tako nešto, a svakako bih htjela probati:)
Puno hvala na nagradi:)
I meni gibanica savrseno izgleda, ali na zalost okus mogu samo zamisljati.
ОдговориИзбришиkajmak je nesto sto se nije koristilo u nasoj kuhinji ni kuci, a ni ovdje gdje sada zaivim, u stvari ovdje ni ne znam ako ga ima kupiti,
Hvala ti draga na nagradi ;)
Odusevis me svaki put ;)
Pa i nije da se sada pravim važan, ali baš iz inata ću da probam gibenice na naš način, bre! Mislim, bre, onako na Vojvodjanski način!
ОдговориИзбришиI baš onako Vojvodjanski me nervira ovo čudo koje ne pamti moje ime. Stevo iz Subotice
Mmmm.. gibanica. Što bi dala sad za komadić
ОдговориИзбришиizgleda vrlo ukusna !!!!!!
ОдговориИзбришиObje izgledaju jako lijepo i ukusno. Inače jako volim i slatke i slane kombinacije sa vučenim tijestom
ОдговориИзбришиHvala svima!Andrea i ja obozavam "jake " sireve,to su mi najlepsi..
ОдговориИзбришиUh, "kaskam" malo za ovim komentarima, ali nikad nije kasno da se jede slasno...Vera, svaka cast na tako izvrsnim, a jednostavnim nasim nacionalnim jelima.
ОдговориИзбришиThat look so delicious! I'll try your recipe very soon ;+)
ОдговориИзбришиPrekrasno, samo neznam gdje nabaviti ovcji sir? Malo cu prosvrljati po ducanima :)
ОдговориИзбришиNesto me stalno zeza sa otvaranjem pojedinih stranica, medju njima i tvoga bloga...
ОдговориИзбришиValjda ce ovaj put uspjeti!
Pita/gibanica je fenomenalna, obozavam ovako nesto. Na zalost, ovdje nema bas nekog izbora svjezih sireva, pa zato ne pravim:(
Konačno da i ja stignem ovamo! I moram odmah reći - slike su predivne! Tako mame sline na usta :))) I hvala na nagradi! A krenule su i preinake kako vidim. Svaka čast!
ОдговориИзбришиvera,
ОдговориИзбришиovo nas je podsjetilo na naše bake Ličanke.
Jedozovne
Mmmm,
ОдговориИзбришиlooks very tasty!