петак, 26. децембар 2008.

Peceni Som

Za svaki dan u nedelji postoji jelovnik.To je kod Vojvodjana tako.Nedeljom supa i rinflajs,utorkom pasulj,subotom riba.Raspored jela se razlikuje od mesta do mesta.

Kod nas u familiji riba se pekla subotom.Baka je pekla ribu ili pripremala testo.Ponekad veoma dobro,jer domacica ne mora da se "premislja" sta ce da kuva,donekle joj je olaksano.
Vec sam ranije pisala da ribu obozavam i mogla bih je jesti non-stop,a tako sam i moju decu naucila,naravno cestom pripremom,pa bas na ovaj lak i brz nacin,a posebno je som pogodan za decu,jer ima manje kostiju.

Potrebno je:

5-6
fileta soma
brasno
aleva paprika
prezla
so
mast ili ulje za pecenje

Priprema:
Napravite filete od veceg soma,ili kupite gotove.
Usolite ih i umotajte u pripremljenu smesu od brasna,paprike i prezle
Peci ih na masti ili ulju dok ne dobiju rumenu boju.

Priprema smese:
U jednu duboku tacnu stavite solju brasna,kasiku -dve aleve slatke paprike i pola solje prezli.Ako zelite rumenije,dodajte jos aleve paprike,ali mislim da je dve kasike sasvim dovoljno.


Mozete ga posluziti uz Krompir salatu ili Punjeni luk.

Punjeni luk-potrebno je:

4 jednake glavice crvenog luka

nadev :

2 jajeta

100g mladog sira

50g trapista

50g sunke

zacini

Priprema:
Luk ocistite,a zatim ga nozem pazljivo izdubite.Sredinu luka,isecite na sitne kockicei proprzite u tiganjicu sa uljem da dobije zlatnu boju.
Ulupajte jaja zicom,dodajte sir,te narendani trapist i sunku,izmesajte da dobijete homogenu masu.Zacinite omiljenim zacinima.
Zatim dodajte przen luk,i punite “korpice” od luka.
Redjajte ih u vatrostalni sud i pecite na 200c oko 30min.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар