понедељак, 13. мај 2024.

Torta Karpati sa jagodama

Možda nam se Karpati  čine daleko, i prva asocijacija nam je za ovaj planinski masiv draga nam Rumunija, ači ako niste znali Karpati- se u južnom delu prostiru i u Srbiji a rasprostiru se i u Slovačkoj, Češkoj i Ukrajini.

Nažalost ja nisam baš "planinski" tip i nikada ne planinarim, mislim da je to neki vojvođanski sindrom-ne mogu da podnesem visine :)

Zašto se ova torta zove Karpati, nije teško pogoditi obzirom da se kore prave od smese za testo poput testa za  Princes krofne, te kore nekako podsećaju kada se ispeku na slatka "brdašca".



Za koru vam je potrebno:

250ml vode

125ml ulja

150g brašna

prstohvat soli

3 kašičice šećera

4 jaja


Za vanila  fil:

600ml mleka

2 pudinga od vanile

150g šećera

2 kesice  vanilin šećera

200g putera


Za fil od jagoda:

500g jagoda

150g šećera

100ml vode

40g gustina

i još:

200ml slatke pavlake za šlag



Priprema:

Kora:

U šerpu srednje veličine staviti vodu i ulje pa dodati šećer i prstohvat soli. Staviti sve na šporet da provri.

Kada sve proključa dodati brašno i mešati da se sve sjedini, pa  još vrlo kratko kuvati dok se ne formira testo.

Skloniti sa vatre, i ostaviti par minuta da se ohladi, pa potom dodajte u njega jedno po jedno jaje i mikserom sve lepo sjedinite.

Dobro umućeno testo podeliti na dva dela, obložiti okrugli kalup promera 24cm, papirom za pečenje i na 200C oko 20 minuta ispecite dve kore.

Ono što ne smete je isto što i kada pečete testo za princes krofne a to je-Nikako ne otvarati rernu tokom pečenja, videćete da će testo-kore lepo da narastu i oblikuju brežuljke.

. Pečene kore ostaviti na žici da se prohlade. 

Priprema krema:

Od 600ml mleka odvojite sa strane 100ml i u njega rastvorite puding.

Ostatak mleka sa šećerom stavite da provri pa ukuvajte puding.

U vruć puding sam dodala 200g putera i dobro kulinarskom žicom sjedinila da se lepo rastopi.

Priprema krema od jagoda:

U šerpu staviti očišćene i iseckane na sitno jagode zajedno sa šećerom. Zagrevajte voće uz mešanje dok se sve lepo ne rastopi, pa zatim dodajte gustin koji ste razmutili u malo vode.

Ukuvajte u gust fil.

I na samom kraju mikserom umutite slatku pavlaku. Ređajte prvo u obruč jednu koru, pa zatim dodajte fil od pudinga, potom voćni fil i na kraju dodajte šlag i sve lepo preklopite još jednom korom.



Rashladite u frižideru i poslužite.

Pre posluženja posula sam prah šećer po torti.

Prijatno!

петак, 10. мај 2024.

Kuglof od kokosa

 Ovaj kuglof od kokosa nije iz neke stare sveščice recepata. Nema jaja pa dobro dođe ukoliko vam se jede nešto slatko a nemate sve sastojke, ono što se meni posebno sviđa je to što je izuzetno beo i nekako se izgleda veoma svečano tako da je svoje mesto našao na našoj Uskršnjoj trpezi.


Potrebno je:

Šolje su od 2dcl

1 šolja kokosovog brašna

pola šolje šećera

1 vanila šećer

pola šolje kondenzovanog zaslađenog mleka

1 šolja jogurta

pola čaše ulja

2 šolje brašna

1 prašak za pecivo

sam ga sa 1dcl kondenzovanog mleka



Priprema je veoma jednostavna.

U veći sud dodate kokosovo brašno i šećer, a zatim  jedan po jedan  naredni sastojak stalno mešajući kulinarskom žicom.

Kada ste sve sastojke dodali i sve lepo sjedinili da nemate grudvica, izlijte smesu u namašćen i pobrašnjavljenu modlu za kuglof.

Pekla sam kuglof na 180C oko 30 minuta.

Pečen kuglof ne vadim odmah iz pleha nego ostavim barem 5 minuta da se malo ohladi. 

Preliti preko njega kondenzovano mleko.





четвртак, 2. мај 2024.

Kefalonija

Kada sam bila mlađa, čitaj-kada sam imala 20-godina, moji odlasci na more su se u glavnom svodili na Paraliju-Katerini, obzirom da  su to mesta sa nebrojeno diskoteka i mladih ljudi koje u suštini i ne interesuju plaže. Potom Zakintos gde smo se svi prvo slikali  na raznoraznim uvalama, a nakon toga posedali u kafiće.


Zatim neko mirnije  razdoblje koje obuhvata decu, za  izbor mi je uvek bio Halkidiki, jer em što je blizu, em sve je prilagođeno u velikoj meri deci a u suštini je i vrlo porodičan, pa se uvek možete sa nekim i upoznati i prekratiti vreme, mada u stvari pola Srbije uvek bude na Halkidikiju pa nek vas ne začudi ako pola grada bude sa vama na plaži😊



Danas, ne mogu napisati kada sam „stara“, ali u nekim sam godinama kad mogu da biram, šta ja želim, uvek ali uvek bih izabrala Kefaloniju, najveće ostrvo u Jonskom moru i kažu svi sa razlogom Grčki Raj.

„KEFALONIJA je najveće ostrvo Jonskog arhipelaga sa površinom od 780km2. Nalazi se južno od Lefkade i Itake i severno od Zakintosa. Glavni grad i luka Kefalonije je još od 1757. godine Argostoli. On je ujedno i sedište Grčke pravoslavne crkve„



Kada sam prvi put posetila ovo tajanstveno i romantično ostrvo, ni sama nisam mogla da se načudim da je more zaista tako kristalno smagradno kao što sam videla na slikama, zaista jeste, i lepše.

Obzirom da je ovo ostrvo godinama odolevalo masovnom turizmu na njemu je zaista ostala sačuvana tradicionalna osobenost  i divna priroda.

Dodala bih i veoma malo restorana „fastfood“ hrane što me je  dodatno oduševilo.

Pored dobrih barova, i odličnih kafe mesta ovog puta bih predstavila moju omiljenu pitu-Kreatopitu.




Kreatopita je tradicionalna pita sa mesom, tipična za Kefaloniju,pita je prilično “jaka”, te je najbolje da je pojedete uz jogurt ujutro.

Vrlo je jednostavna jer se između dva testa nalazi meso, najčešće goveđe ili teleće, posebnu draž pite čine upravo začini, neverovatni spoj mirisa i ukusa koji daju da jednostavno ni sama ne znam da li mi jedan dan miriši na cimet a drugi dan na bosiljak.

 



Naravno, prelep saganaki i grilovani sir je bio na meniju svakog rstorana, a jela su kao što sam i sama naglasila domača, što je jako važno posebno ako naručujete ribu i morske plodove.

Takođe sa Kefalonije možete brodom da otputujete i na moje omiljeno mesto Itaku, a i da uživate u hladu borove šume i plivate dok vas tirkizni talasi zapljuskuju.



 

понедељак, 22. април 2024.

Savikos -Božanstveni giros i DiaTeuta-Čips od tikvica a sve u Solunu

Savikos

Mi Srbi, pored toga što obožavamo svi odreda grčko more, obožavao i giros. Ne,  ne znam nikog ko je išao u Grčku a da se nije „najeo“ girosa, nekako kao da je za nas on neka „grčka svetinja“, ali o tome bih mogla da napišem čitav jedan članak pod nazivom „Zašto smo omađijani grčkim girosom“.

U velikim gradovima poput Soluna, pored toga što giros možete pojesti na milion i jednom mestu, gde su u većini slučajeva fastfood, uvek se izdvoje neka  specifična mesta, pre svega kvalitetna i sa odličnom hranom. Pa zato uvek  izaberite Savikos, umesto ulični kiosk-cena vam je skoro pa i potpuno ista.

Savikos, em što se nalazi na Aristotelovom trgu, to je važno, jer nema potrebe da se „zavlačite“ u neke između-sitne  ulice.

Hrana-ukusna, domaćinska, dobro začinjena.

Takođe ukoliko je velika žega, vaša večera može biti i  bez girosaa u grčkom stilu.

Saganaki, Grčka salata i Tzatziki sasvim su dovoljni uz vrelu lepinjicu i Mitos.

 


DiaTeuta

Maleni restoran koji se takođe nalazi u samom centru Soluna, pre svega se izdvaja dizajnom klasičnog grčkog restorana, što će vas odmah privući kao i preljubazni gazda koji sedi u prvom redu stolova, kibicuje i poziva da uđete.

U ovom restoranu koji nema giros, ali ima odlično roštilj meso  izdvojila bih osim tradicionalnih mesnih recepata koji su zaista svi božanstveni:



Čips od tikvica koji je tako što bi mi vojvođani rekli -Zdravo dobar!


Tzaziki salata koja mi je nekako u svakom restoranu drugačija ali specifična i uvek se iznova njome oduševim.

 


среда, 17. април 2024.

Brzi uštipci sa šunkom

Uštipci sa šunkom a kako drugačije kod nas vojvođana. Što bi moja mater rekla:

"Ako nema šunke, meti slaninice".

Fini doručak, za još prohladna proletnja jutra, ili letnja večera uz domaći paradajz. Od volje :)





Potrebno je:
2 jajeta
1dcl jogurta
8 kašika brašna
2 kašike ulja
Pola kesice praška za pecivo
Oko 200g šunke naseckane na sitno

Priprema:
Napomena: Uštipke nikako ne pravimo mikserom nego varjačom ili kulinarskom žicom.

Umutite jaja, pa dodajte jogurt i ostale sastojke kojih i nema puno:)
na samom kraju dodajte sitno iseckanu šunku, kada u uštipke stavljam šunku ili slaninu posebno vodim računa koliko i da li ih solim.

Pre pečenja ostavite  smesu par minuta da odmori a potom pecite na vreloj masti ili ulju.
Ukoliko pečete na masti, obavezno ih vadite na kulinarski ubrus kako bi upio višak masnoće.

Banatska slatka gibanica sa sirom

 U našem Banatu rekla bih da je ova gibanica omiljena. Koliko to nekome izgledalo čudno ali Banaćani vole slatki sir neverovatno, još ako dodate i suvo grožđe koje je „prespavalo“ sa malo ruma, onda je ovo pita prste da poližeš.




Potrebno je

400grama sitnog sira-švapskog

50g putera

400g kora za pitu

200g šećera

4 jajeta

2dcl ulja

½ kašikice sode bikarbone

2dcl kiselog mleka

Suvo grožđe po slobodnom izboru (možete ga ako volite potopiti u rum)

Priprema:

Umutite šećer sa jajima a zatim dodajte ulje. Kiselo mleko pomešajte sa sodom bikarbonom pa kada se aktivira dodajte u smesu od jaja i ulja.

Kore podelite na dva dela.

Potom pleh dimenzije 28cm premažite uljem , stavite  jednu  koru, ostalu polovinu kora potopite u smesu od jaja i stavite  preko te donje kore pa zatim pospite sitnim sirom.

Zatim preko sira stavite ponovo potopljene kore u smesi od jaja, pa prekrijte zadnjom korom.

Ukoliko vam ostane malo smese  dodajte u nju istopljen maslac i prelijte pitu.

Napomena: potopljene kore će svakako delovati izgnječeno ali tako treba da bude.

Pecite  pitu 25 minuta na 180 stepeni, posle smanjite na 160 i dopecite još 25 minuta.

Kolač Iriški venac

 Ako ste išli zimi u Irig iliVrdnik onda ste sigurno dobro zapamtili kako izgleda  Iriški venac zimi😊

iz tog razloga vam preporučujem da ovaj kolač ipak pravite sa prvim zracima prolećnog sunca, eto čisto da sami sebe ne “ureknete”.

Šalim se naravno, ne znam da li se  ovaj neobičan kolač  pravi samo u Irigu ali ono što je važno ne sme da se pravi u tepsiji kako ne bi bio ravan, što Iriški venac svakako nije. 


Sastojci su jednostavni a limun i narendana korica limuna ovom kolaču  mu daju posebnu aromu   prošlosti kada su se pripremali baš ovakvi kolači uglavnom zimi, obzirom da je tada kao po pravilu bilo više vremena.

Potrebno je:

3 jajeta

2 šolje šećera

1 šolja jogurta

2 šolje brašna

1 šolja kukuruznog brašna

1 šolja ulja

Kora limuna i limunov sok;

Vanil-šećer

¾ praška za pecivo

Šolje su od 200 ml

Priprema:

Odvojte žumanca od belanca, pa prvo umutite belanca   dodajte šećer pa nastavite mikserom mutiti dok se ne dobije čvrst  šne.

 Potom u šne dodati jedno po jedno žumance, jogurt, ulje, vanil šećer i prašak za pecivo, te  na samom kraju obično brašno i kukuruzno brašno te narendati koricu limuna i dodati limunov sok.

Smesu sada ne mutit više mikserom nego najbolje varjačom dobro sjediniti.

Izliti u kalup. Ja predlažem da to bude kalup za kuglof.

Peći  40 minuta na 180C.

Ukrasiti prah šećerom ili čokoladom.