U
Vojvodini kiflice mogu da se nazivaju peciva raznog oblika, najčešće
su to i zaista one standardne kifle manje veće..ali svakako kifle
duguljastog oblika. ,Ne retko kiflicama nazivamo i potkovičasta
peciva, kvadratna peciva ili trouglasta koja sečemo tupim nožem ili tanjirićem od kafe pa budu lisnata pa i u obliku pužića rolnica.
Punjenje za ovaj recept prema izvornoj verziji jeste, sitno seckana slanina ili šunka.
Sada u modernoj varijanti sa šunkaricom.(možete dodati i sir)
Za testo je potrebno:
1 kocka kvasca
6dcl mleka
3 dcl vode
4 kašikice soli-ravne
1 kašikica šečera
1300g brašna
Z premaz:
175g prezident putera
4 žumaceta
1 kašika brašna
Priprema testa:
Sa 2dcl mlakog mleka kašikicom šećera i brašna aktivirati kvasca.
to znači lepo ga rastopiti i pustiti da zapeni.
U veću vanglu staviti brašno, ostatak mleka, vodu so i sa aktiviranim kavscem zamesiti testo.
Oblikovati ga u loptu i prekriti sa krpom.
Ostaviti ga da ostoji-vremenski toliko da udvostrući volumen.
Testo podeliti na tri dela-jufke.
Jufke se nazivaju manje loptice-koje nastaju deljenjem testa-delovi pojedinačni koji nastju od osnovnog velikog testa.
Premaz:
Maslac iseckati i pomešati sa jajaima-najbolje dobro izmiksati.
Svaku jufku razvuci oklagijom, koliko možete.
Premazati smesom od putera.
Svaki razvijeni krug od testa stavitijedna preko drugog.
Zatim ga preklopiti . I taj preklop razvući oklagijom.
Pootom poslagati šunkaricu i uviti u veliku kiflu.
Kiflu od testa seći na manje delove-dobijemo pužiće.
Ili možete seći cik cak da dobijete trouglove.
Ono
što je karakteristično za ovako spremljeno pecivo sa puterom je da će
te dobiti izuzetno meko lisnato pecivo, sa posebnom aromom svežeg
prezident putera.
Redjati peciva na pek papir.
Ja ga pečem na 220C, prethodno zagrejem rernu.
Kada porumene izvaditi na poslužavaonik ili žicu da se ohlade..
MOžete ih poslužiti uz kiselo mleko za doručak.
treba napomenuti da zbog putera ovi pužići zadržavaju izuzetno dugo mekoću, pa ukoliko ih zatvorite u posudu mogu biti odlični i ukusni i sutra dan
Ukoliko Vam je lakše postupak pripreme možete pro
Нема коментара:
Постави коментар