Ko nije nikada ni čuo niti video ovaj Rog Kolač, imao je sada dovoljno vremeena da se sa njim upozna.
Možda ste ga probali, možda ste ga jeli milion puta a niste mogli da ga napravite.
Sve dok nam ideju nije dala Danijela -Vanilla.
Hvala!!
Ja sam se doduše poslužila idejom Pans and pots
Hvala obema!
elem, ovo je nešto savrseno, doduše malo drugačije od originala ali taaako blizu istom,i po ukusu i po mirisu!!!Pravila sam ga po receptu Vanille. Samo mislim da sam tetso dooobro izoklagijala odnosno da sam ga malo tanje razvukla. Znači-razvijate da vam bude deblje.
Potrebno je:
Sastojci: 750 gr brasna,2 kom jaja,100 gr otopljenog putera,250 ml mleka,30 gr kvasca,4 kasike secera,1 kom limunova kora,1 kasika ekstrakta od vanile,prstohvat soli
jos potrebno je:orasi,cimet,secer,ulje,puterU mlako mleko stavimo kvasac, promešamo da se istopi i ostavimo ga da nadodje-zapeni!
Dodamo otopljen puter,jaja, rendanu koru limuna,ekstrakt od vanile,so i secer i polako dodamo brašno te zamesimo testo.
Pokrijemo ga čistom krpom i ostavimo da nadođe.
Potom ga oklagjom razvijemo tanko pola cm-znači 5mm.
Isečemo u krug da bude testo kao jkedna dugačka glista.
Najbolje da sada pratite foto prikaz.
Ja sam se poslužila Zokinom idejom.
Oklagiju sam obavila alu folijom, oko nje testo uvila i oklagiju horizontalno stavila u tepsiju"đuvečaru" da mogu tokom pečenja da je ravnomerno okrećem.
Pekla sam u rerni i prevrtala dosta često.
Takodje pre pečenja testo uvaljajte u kristal šećer, ili cimet ili orahe.
Mislim da je bio vrlo, vrlo blizu originala, a bio bi savrsen da nisam testo razvila možda pretanko.
No sledeći put ispravka.
Kako se peče:
ORIGINAL
Jee, super ti je ispao.Kako si izdržala toplotu? :) Moraćemo na kraju da raspalimo roštilj. :))
ОдговориИзбришиNikako, nego malo mi je testo tanko, mislim da sam trebala deblje ...
ОдговориИзбришиZar ovo nisu kolači na tuluzinu?
ОдговориИзбришиPrelepi su ti.Hvala ti draga.
ОдговориИзбришиBaš sam danas komentarisao sa jednom koleginicom iz Transilvanije o ovom kolaču! Valjda nedaleko od moje kuće postoji i Rumunska pekara koja proizvodi ovaj desert/kolač/hleb/šta već :) Moram obavezno otići, pa možda u budućnosti i iskoristim ovu ideju za neki desert u restoranu, jel' prezentacija je VRHUNSKA!
ОдговориИзбришиPozdrav
Miroslav
Hvala vam, jeste da ideja nije moja, a mislim da sam testo trebala malo deblje razviti, no sve u svemu, vidim da je ovaj kolac prosto postao pravi hit, na nasem podneblju!
ОдговориИзбришиI tvoj je odlično ispao!
ОдговориИзбришиPrije nekoliko godina vodila sam djecu na ekskurziju u Češku i tada sam prvi put vidjela i probala ovaj slatkiš. Izvrsno si ga napravila a slike su prekrasne.
ОдговориИзбришиOstavila sam sebi u zadatak za napraviti ga uskoro, nadam se!
Jako mi je drago da si ga i ti pravila i da ti se dopalo... :)
ОдговориИзбришиDivno,divno:))nisam ni ispratila ovaj zadatak:( kad god sam na Paliću,davim se u njemu,baš ću i ja da probam da ga napravim!
ОдговориИзбришиdobro izgleda ;imali negde u beogradu da se kupi i proba .primamljivo jos da probam .
ОдговориИзбриши