Danas bi ovaj dezert mogli nazvati kolacem.Nekada u vreme mog detinjstva,s pravom je nosio epitet Torte.
Zaista je to jedan brz,lagan i ukusan recept.
Neznam da li bih ga mogla svrstati u Vojvodjanski,ali zasigurno spada u dezerte nase kujne,sa raznim dodacima i varijacijama.
Ova torta je napravljena od pola mere za kolač.
Ja ovaj kolac pravim sa celim jabukama.S tim sto ih ocistim i izdubim,pa punim sa secerom orasima i suvim grozdjem.Ako vamje lakse ,ociscene jabuke mozete preseci na pola i puniti samo kriske odozdo.
Za meru od 6 jaja i 15 srednjih jabuka ,potrebno je jos:
oko 70 gr. oraha
6 kasika secera
6 kasika brasna
1 prasak za pecivo
2 kesice slaga
Punjenje:
secer,mleveni orasi i suvo grozdje,ili neko drugo suvo voce.
Jabuke oguliti,prepoloviti i ocistiti od semena,ili izdubiti i ocistiti od semena.
Zatim redjati u uljem podmazan pleh.Redjajte jednu polovinu do druge okrenute ociscenim delom ka gore,ili jednu do druge.
U udubljenja sipati po malo secera a preko svega mlevene orahe i po koje zrno suvog grozdja.
Staviti u zagrejanu rernu na 180* da se pece nekih 10-tak minuta.
Dok se jabuke peku umutimo koru od jaja,secera ,brasna,oraha i praska za pecivo
Na pecene jabuke sipamo masu i rasporedimo je ravnomerno da se sve pokrije.
Vratimo u rernu i pecemo jos nekih pola sata tj kad naraste testo i dobije lepu rumenu boju.
Moze se proveriti i cackalicom dali je testo peceno.
Kolac prevrnemo na desertni tanjir,ostavimo da se ohladi i tada ga prekrijemo slagom ili slatkom pavlakom.
Odlicno izgleda i ako ga pravite u okruglom plehu,tada koristite pola mere svega navedenog.
odlican kolac pravila sam mojim ukucanima se svidja a brzo ,jednostavno i lako se sprema
ОдговориИзбришиHvala, i nama je jedan od omiljenih!!
ОдговориИзбришиnapravila i probala malo od testa, značiiii-oduševljena, još da pokvarim premazala sam jabuke istopljenim dzemom i cokoladom, a cimet sam na jabuke posula. Sad čekam da se ohladi i šlag da premažem...ovo dodje kao tufahije u testu, :) hvala!
ОдговориИзбриши