Kada sam pre nekoliko dana na svom privatnom profile objavila sliku bundevare, onako ništa posebno čisto jer smo tada mi ukućani za pola sata pojeli čitavu tepsiju-pa eto da je ovekovečim, nisam mogla da verujem koliko su ljudi prosto željni ove jednostavne pite.
Kod nas Vojvođana jesen je totalno u znaku bundeve, počevši od toga da se tamburice nalaze u gonku, velika okrugla ludaja- malo zelena je smeštena na krov svinjca da se sunča i porumeni, u dnevnoj sobi su male ukrasne bundeviice.
Tu se ponegde nađe i koja zelena-što bi moja Majka rekla „ona je podbacila boju“, pa smo iz velike ljubavi prema bundevi i nju sačuvali jel te ajd nek bude i ona neki ukras 😊
Bundevu ili voleš ili ne voleš, mada danas je ona izuzetno skup proizvod i vidim da u poslednje vreme mnogi sva sreća spoznaju njena kvalitetna dejstva.
Ponekad napravim čorbu od bundeve, kolač ili kuglof ali nekako najčešće pravim Bundevaru, toliko jednostavnu toliko ukusnu, ja ne znam da li ima na svetu nešto lepše i lakše.
Najteži deo mi je dok rendam bundevu, sve ostalo je pesma 😊
Potrebno je:
500g kora za gibanicu
1 kg bundeve-ja koristim tamburicu
200g šecera
malo cimeta
ulje
Priprema:
Bundevu narendajte na krupne rende pa pomešajte sa šećerom da se sve lepo sjedini. Ko voli može dodati cimeta.
Kore podelite tačnije prebrojte, jer vam treba za svaku savijaču po tri.
Prvu koru premažite uljem pa na nju dodajte druge dve. U jedan deo stavite debelo narendane bundeve , znači ne po celoj kori, i potom uvijte.
Tako ponovite dok ne utrošite fil.
Da bi ste imali ovako mnogo fila, najbolje je staviti dosta bundeve.
Rešala sam pite u pleh, koji sam obložila pek papriom. Potom sam ih premazala sa uljem I na kraju sa vodom kako od gore ne bi bile suve.
Pekla sam na 180-200c oko 40 minuta, odnosno dok ne porumene.






Нема коментара:
Постави коментар