Nekako sam uvek izbegavala peciva sa viršlama, verovatno što se one kod nas na selu nikada nisu ni jele, tačnije ko je njih još kupovao?
U glavnom ako su se I pravile slane kiflice zna se sa čime su one filovane, sa kulenom, kobasicom, malo šunkice ili slanine ili samo sir.
Međutim, ovakva peciva često budu verovatno dekorativna I izdašna, te idealna kada je neko veće društvo u pitanju ili neka svečanost, odnosno ima I onih koji obožavaju ovakva peciva a posebno kombinaciju kada dodate na tetso i viršlu i malo senfa.
Za testo je potrebno:
Pola litre mleka
1 kocka svežeg kvasca 20g
1 kašikica šećera
1 kg brašna
2 kašikice soli
2 dl ulja
Viršle-u principu ja sam uzela baš veće pakovanje bilo ih je oko 20
1 žumance (za premazivanje)
1 kašičica masti (za premazivanje)
kim za posipanje ili susam
Priprema:
U mlako tačnije toplo mleko dodati prvo šećer te zatim izmrviti kvasac i dobro pomešati da se kvasac otopi. Ostavite zatim da kvasac zapeni.
U vaglu za mešenje testa sipati brašno i so pa izmešati.
Kada je kvasac dovoljno zapenio- mleko sipati u brašno, dodati ulje i zamesiti glatko testo.
Potom tetso ostaviti da se odmori i vanglu prekriti čistom kuhinjskom krpom odnosno da naraste duplo.
U međuvremenu obariti viršle i iseći ih na veličinu koju želite -ja sam ih delila na pola obzirom da nešto i nisu bile baš velike.
Nadošlo testo podeliti na 8 delova koje ćete oblikovati u jufke (loptice). Svaku jufku razvući u pravougaonik, pa izdeliti na delove (ja sam razvijeno testo delila na 8 delova). Svako dobijeno polje zarezati nožem na par mesta ali samo do 1/2 širine (da dobijete trakice).
Viršlu staviti na deo koji nije zasečen i uviti rolnicu.
Rolnice sa viršlama ređati u prethodno podmazan pleh. Svaku rolnicu premazati žumancem u koje ste umešali mast, pa od gore posuti susamom ili kimom.
Rolnice peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C. Rolnice peći 10-tak minuta na 200 °C, a onda smanjiti na 180 °C i peći još 10-15 min



Нема коментара:
Постави коментар