уторак, 28. октобар 2025.

Rolnice sa viršlama

 Nekako sam uvek izbegavala peciva sa viršlama, verovatno što se one kod nas na selu nikada nisu ni jele, tačnije ko je njih još kupovao?

U glavnom ako su se I pravile slane kiflice zna se  sa čime su one filovane, sa kulenom, kobasicom, malo šunkice ili slanine ili samo sir.

Međutim, ovakva peciva često budu verovatno dekorativna I izdašna, te idealna kada je neko veće društvo u pitanju ili neka svečanost, odnosno ima I onih koji obožavaju ovakva peciva a posebno kombinaciju kada dodate na tetso i viršlu i malo senfa.



Za testo je potrebno:


Pola litre mleka

1 kocka svežeg kvasca 20g

1 kašikica šećera

1 kg brašna

2 kašikice  soli

2 dl ulja

Viršle-u principu ja sam uzela baš veće pakovanje bilo ih je oko 20

1 žumance (za premazivanje)

1 kašičica masti (za premazivanje)

kim za posipanje ili susam




Priprema:

U mlako tačnije toplo mleko dodati prvo šećer te zatim izmrviti kvasac i dobro pomešati da se kvasac otopi. Ostavite zatim da kvasac zapeni.

U vaglu za mešenje testa sipati brašno i so pa izmešati.

 Kada je kvasac dovoljno zapenio- mleko sipati u brašno, dodati ulje i zamesiti glatko testo. 

Potom tetso ostaviti da se odmori i vanglu prekriti čistom kuhinjskom krpom odnosno da  naraste duplo. 

U međuvremenu obariti viršle i iseći ih na veličinu koju želite -ja sam ih delila na pola obzirom da nešto i nisu bile baš velike.


Nadošlo testo podeliti na 8 delova koje ćete oblikovati u jufke (loptice). Svaku jufku razvući u pravougaonik, pa izdeliti na delove (ja sam razvijeno testo delila na 8 delova). Svako dobijeno polje zarezati nožem na par mesta ali samo do 1/2 širine (da dobijete trakice). 

Viršlu staviti na deo koji nije zasečen i uviti rolnicu.

Rolnice sa viršlama ređati u prethodno podmazan pleh. Svaku rolnicu premazati žumancem u koje ste umešali mast, pa od gore posuti susamom ili kimom.

Rolnice peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C. Rolnice peći 10-tak minuta na 200 °C, a onda smanjiti na 180 °C i peći još 10-15 min 

Нема коментара:

Постави коментар