Pet meni omiljenih napitaka, doduše Kefir sam probala pre nekoliko decenija tokom moje prve posete Rusiji a i tada je i kod nas bio izuzetno popularan, mislim da se starije generacije sećaju kako su naše mame same pravile kefir i "cedile" kefir gljivu koju su držale u tegli :)
Pre par godina i kod nas je počeo da se proizvodi i prodaje, a ranije smo mogli da ga kupimo samo u određenim marketima i to onaj slovenačke proizvodnje koji je veoma kvalitetan.
Pored kefira naravno, posebno bih izdvojila od ruskih mlečnih napitaka Rjaženku-za mene nešto najbolje što sam u životu popila, dok su ostali napici poređani onako-bez prednosti, svaki mi je prirastao srcu na svoj način.
Rjaženka
Rjaženka je tradicionalni fermentisani mlečni proizvod u Belorusiji, Rusiji i Ukrajini. Pravi se od pečenog mleka fermentacijom mlečne kiseline. Nazivaju je često i "Ukrajinsko kiselo mleko" iako ima na svakom koraku da se kupi u Rusiji i svi je često piju. Slatkasto kiselkastog je ukusa i meni veoma prija, i kao sam obrok, posebno kada su velike vrućine.
Možda bi ste želeli da znate da ovaj mlečni proizvod ima sadržaj masti u industrijski proizvedenoj Rjaženki oko 3,5–4%, Rjaženka ne sadrži štetne bakterije i enzime te se može bezbedno čuvati na sobnoj temperaturi do četrdeset sati.
Ajran
Ajran je osvežavajući napitak na bazi jogurta, popularan u Turskoj i drugim zemljama Bliskog istoka.
Osnovni sastojci su jogurt, voda i so, a često se dodaju i začinske biljke.
Doduše ove godine sam ga prvi put probala, i iako je Ajran tradicionalni turski napitak veoma je popularan i u Rusiji naKvakazu a može da se nabavi i u svakom supermarketu. Neobičnog je ukusa i pretpostavljam da većini sa naših prostora neće prijati obzirom da se pravi kombinacijom, jogurta, soli i vode te je malo specifičnog ukusa.
Mors
Čuveni ruski napitak za jačanje imuniteta, meni najdraži sa ukusom cvekle a volim kombinaciju i sa bobičastim voćem. U Rusiji ga svi piju i zaista je veoma osvežavajuće i meni je lično tokom poseta raznoraznim muzejima i dugih šetnji davao dodatnu energiju.
U prošlosti Mors se pravio od brusnice kao narodni lek, i to uz dodatak meda i limuna i obavezne izvorske vode, danas ga ima sa svakakvim voćem, mada je moja preporuka da se naravno kao eliksir obavezno proba i od autohtone brusnice.
Ruski kompot (Kiselj i kompot)
Ne nije u pitanju naša vojvođanska zimnica-kompot od bresaka ili kajsija, Kiselj i kompot su slatki napici koji se obično konzumiraju zajedno sa hranom. Kiselj je zaslađeni sok od voća, zgusnut kukuruznim ili krompirovim skrobom, kome se dodaje sveže ili sušeno voće.
Tradicionalni Kompot se dobija kuvanjem voća — jagoda, kajsija, breskvi, jabuka i drugih — u velikoj količini vode. Oba pića su bezalkoholna i mogu se služiti topla ili hladna.
Moj omiljeni posle svakog obroka je bio Kompot od jabuka, zaista predivnog punog ukusa i veoma mi je prijao nakon ručka a iskreno vidim da su ga bogami svi konzumirali nakon obroka.
Kefir
Na samom kraju moj omiljeni napitak Kefir, koji kod nas imate u proizvodnji kod dva proizvođača a u Rusiji kod sto dav 😊
Isprobala sam nekoliko i u početku sam se vodila da kupujem onaj kefir koji je „skuplji“ ali to ne mora kao i kod nas da ima logiku da je i ukusniji ili zdraviji.
Ne razlikuje se mnogo od naših osim što je svaki bio nekako kiseliji i imao taj puni ukus kefira, ko ga je pio ranije -znao čemu pričam.
Iz ovih mojih pet odabira možete zaključiti da se u Rusiji ko hoće -može da se zdravo hrani, i to na veoma lep i prirodan način. Iskreno posmatrala sam okolinu odnosno ruski živalj i primetila da mnogi piju i Mors i Kefir i Rjaženku, posle ručka Kompot i smatram barem sam ja tako primetila da su u Rusiji i dalje zadržane mnoge zdrave navike barem što se tiče napitaka.
Cene ovih napitaka se kreću od EUR 0,5 do EUR 1,5
Нема коментара:
Постави коментар