Dajte nam samo testa, ma slanog il slatkog
I mi ćemo biti zadovoljni.
Mi vojvođani smo za razliku od drugog dela
Srbije poznati po tome što volimo slatke pogače, I često ih pripremamo, obzirom
da bez dizanog testa prosto ne možemo da živimo 😊
Među mnoštva pogača, ova pogača je
karakteristična po tome što se na poseban način uvija, te joj parčad imaju
divan lisnati oblik.
Potrebno je:
700g
brašna
20 g kvasca
1dcl mlake vode
Kašikica šečera
200ml mleka
1 jaje
1 žumance
100g šećera
Prstohvat soli
100 ml ulja
Za premaz:
100g margarina
Suvo grožđe
Za posip
Prah šećer
Priprema:
Kvasac rastopite u mlakoj vodi sa kašikicom šećera pa ostavite nekoliko minuta da zapeni, pa potom pomešati sa brašnom i svim ostalim sastojcima te zamesiti meko testo.
Testo potom premestiti u vanglu prekriti čistom krpom pa ostaviti 60 minuta da se udvostruči.
Kada je testo nadošlo premesiti ga i razviti oklagijom na debljinu od 1cm a u pravougaoni oblik.
Potom testo od gore premazati margarinom, nekada se premazivalo sa mašću i posuti suvim grožšem.
Uviti sada testo i sa jedne i sa druge strane tako da imate dve rolne testa koje su spojene.
Nožem ih raseći da se podele ali ne idite do kraja, na jednom kraju moraju da ostanu spojene.
Malo ih odaljite jednu rolnu od druge i uvijte kao puž.
Znači uvijte jednu rolnu sa unutrašnje strane pa kada dođete do kraja gde su rolne spojene nastavite lagano i pažljivo uvijanje.
Dobićete lepu uvijenu pogaču
Pecite na 180C oko 30 minuta.
Pečenu pogaču kada se malo prohladi pospite prah šećerom.
prijatno
Нема коментара:
Постави коментар