четвртак, 14. новембар 2024.

Lovačke šnicle

 Lovačke šnicle, jelo jedno od meni omiljenih kako za radni dan tako i za neke svečane ručkove. Može da se pravi sa pilećim i junećim mesom, ali ja nekako se ipak držim onog starog recepta i pravim ih isključivo sa svinjskim butom.

Možete ih naravno napraviti i dan ranije, ali ja nekako kada stavljam u sos šampinjone to ne praktikujem, tako da ukoliko ih spremate za sutra dan moja preporuka je da ih ne stavljate.

Preporuka je takođe da od gore obavezno pre posluženja iseckate svež peršun jer daje jednu posebnu aromu, a svakako i ovo jelo čini veoma dekorativno.



Potrebno je:

6 svinjskih šnicli od buta

200g šampinjona

so

biber

mast ili ulje

praziluk

1dcl belog vina

2dcl vode

2dcl neutralne pavlake za kuvanje

svež peršun



Priprema:

Šnicle za početak izlupati maljem i usoliti, a po ukusu i pobiberiti.

Potom u tiganju malo propržiti na masti i sa jedne i sa druge strane ali ne da ih ispečete do kraja. Pripremite veću šerpu stavite na dno iseckan praziluk na kolutove, tanko iseckane šampinjone i preko svega poređajte šnicle. Zatim dodajte kašiku masti i vodu. Sve stavite na šporet i kada se mast istopi i počne sve da krčka smanjite na najmanju moguću temperaturu i lagano ih krčkajte. Nakon određenog vremena okrenite ih da ne zagore i dodajte vino. Kao što sam gore napisala poenta je da se šnicle krčkaju na laganoj vatri kako bi bile mekane, ali i tu vodite računa da ih povremeno okrenete sa jedne na drugu stranu kao i da vam povrće ne uhvati na dno posude.

Kada su smekšale dodajte na samom kraju neutralnu pavlaku, vratite na šporet da  se ona zgreje ali ne da vri.

Kod ovog dela budite posebno oprezni jer pavlaka može vrlo lako da se zalepi sa povrćem na dno šerpe.

Šnicle se služe vruće sa od gore naseckanim svežim peršunom. 


Нема коментара:

Постави коментар