субота, 26. октобар 2024.

Torta Rigo Janči

 Verovatno ste svi već čuli tužnu ljubavnu priču o crnoputom violinisti Rigo Janči, i njegovoj ljubavi sa belgijskom princezom, pa čak i o legendi priče da je ova torta osmišljena u njihovu čast, od strane poslastičara iz Budimpešte.

Ja bih ovde ipak pisala o ovoj torti, odnosno prvobitno o kolaču koji je bio užitak starijim Novosađanima i najbolje se pripremao u poslastičarnici Nešić u Novom Sadu.

Moja tetka i mama su , obzirom da su živele blizu poslastičarnice Nešić u Pašićevoj, često išle tamo na kolače i tetkin omiljeni recept je bio kolač Rigo Janči a mama je volela Pariske korpice.

Obzirom da smo mi u kući svi znali za ovaj kolač jer kada se pričalo o sećanjima, tetka bi uvek rekla:

-Kad sam išla kod Nešića, uvek sam jela Rigo Janči..



Tako da su tu priču u našoj kući već i vrapci znali 😊

Danas, pomalo začuđujuće ali kada bi ste anketirali neku mlađu osobu na ulici Novog Sada, sumnjam da bi bilo šta znala ili uopšte probala ovaj kolač, ili da je pravila kod kuće.

Tako da rezimiramo ovo je onaj pravi recept iz davnih dana, sa dosta čokolade, i po malo ruma.

Potrebno je za koru:

7 jaja

prstohvat soli

150 g šećera

120 g oštrog brašna

40 g kakaa

Za preliv kore:

1 dcl mleka

1 kašikica ruma


Za krem:

300 ml slatke pavlake

300 g čokolade za kuvanje

Za glazuru:

100 ml slatke pavlake

100 g čokolade za kuvanje

Priprema kore:

Jaja odvojte u smislu belanca od žumanca, i žumanca sa jedne strane penasto umutite sa šećerom.

Belanca umutite u čvrst sneg pa zatim dodajte kakao i brašno a potom i žumanca sa šećerom.

Kao što vidite u koru ne ide prašak za pecivo, ali to ne treba ništa da vas brine.

Obložite pleh, sa papirom za pečenje, ja sam koristila okrugli pleh  promera 24 cm.

Izlijte koru i pecite je na 180C oko 40 minuta.

Pečenje kore je posebno individualno jer svaka rerna drugačije peče, posebno u ovim nekim novim vremenima sa milion novih proizvođača, te je najbolje da vreme odredite iz nekog svog iskustva ili povremeno proveravate da li je kora pečena.

Koru nakon pečenja ostavite da se hladi, pa tek kada se dobro prohladi presecite na dva jednaka dela.




Priprema fila:

Kao što vidite fil se priprema od isključivo dva sastojka, te iz tog razloga se trudim da oba budu vrhunskog kvaliteta a tu mislim načokoladu od 77% kakaoa, i slatku pavlaku koja je malo mekše strukture.

Prvo sam pripremila slatku pavlaku, a zatim otopila čokoladu na pari i lagano sve pomešala.

Sad filovanje ide na sledeći način.

Prvo smestite donju koru i poprskajte je sa mlekom i rumom, te nanesite fil, i stavite gornju koru te istu ponovo osvežite sa mlekom i rumom. Mleko i rum možete da dodate malo više ali pazite da ne preterate obzirom da treba da se u torti zadrži intenzivan čokoladni ukus.

Na gornju koru na samom kraju stavite glazuru od čokolade. 

Kao što se da primetiti u ovu tortu ide tačno 400g čokolade za kuvanje, te ona zaista i podseća na šarmantnog garavog muzičara.




Нема коментара:

Постави коментар