петак, 10. јул 2020.

Štrudla sa jabukama

Obično kada se kaže štrudla, svi istog momenta pomislimo samo na jednu štrudlu, i to većina na onu sa makom, a onaj manji procenat na onu sa orasima.
Štrudla može biti i sa pekmezom, čokoladom, višnjama, ma sa čime god hoćete.
Veoma često se sprema i sa jabukaa, ovo je bila idealna prilika da se potroše Jabuke petrovače, koje posebnu slast onako malene crvene daju u kolačima, jer em što su prve, em sočne su i vodenaste što je za štrudlu recimo veoma važno.


Za testo je potrebno:
500g brašna
kašikica šećera
pola kocke kvasca
1 jaje
1 žumance
100g otopljenog margarina
200ml mlakog mleka
narendana korica limuna

Za nadev
oko 1kg naribanih jabuka
3 -5kašika griza
100-200g šećera
cimet
suvo grožđe
vanil šećer
Priprema:
u 100ml mlakog mleka rastopiti šećer i kvasac. Kada se zapeni pomešati sa svim sastojcima i umesiti meko testo. Uvek kada pravim štrudlu u testo dodam i rendanu koricu linuna,
Testo oblikovati u jufku i prekriti čistom krpom da se odmori i naraste barem sat vremena.
Kada se testo udvostručilo, podelite ga na dva dela.
Svaki deo ponovo premesite i rastanjite oklagijom u pravougaonik, što tanje možete, tačnije da testo ne bude deblje od 1 cm.

Preko testa premazati fil.
Urolati štrudlu i ceo postupak ponoviti i sa drugim delom testa.
Poređati štrudle u pleh i premazati ih umućenim belancetom.
Ja štrudle i viljuškom malo izbockma da ne pucaju po sredini od pečenja.
Možete od gore narendati i oko 50g margarina.

Ostavite da od stoje još nekih 30 minuta

Rernu zagrejati i štrudle peći na 180C oko 40 minuta.

Нема коментара:

Постави коментар