петак, 24. фебруар 2012.

Pečene Krofne ili Krofne iz Rerne

Pre nego počnete da pravite ove pečene krofne treba naravno da znate da one ni u kojem smislu nisu kao one koje pečete u ulju.Ne kažem da su lošije ili bolje, ali mislim da ih ne treba porediti jer su vrlo različite ukusom, ali su i vrlo ukusne.
i imaju neku svoju čar.
Mene su lično vrlo, vrlo iznenadile, obzirom da sam gledala mnoge fotkice Krofni iz rerni i da su mi te krofne izgledale, pa recimo-plastično.
Ovo je nešto drugo,..(.recept je prava stvar!-by Sweet and Salty.)

Mislim da se na fotkama vidi koliko su meke i izdašne!
Potrebno:

1,5dl jogurta-zasto jogurt a ne mleko?Zato što sam u trenutku imala jedino tu adekvatnu zamenu za mleko, kako inače ide u receptu.
 20gr svežeg kvasca
75gr šećera
2 jaja
1/2 kašičice soli
75gr otopljenog maslaca ili margarina
oko 450gr oštrog brašna
 i još:
oko 50gr istopljenog maslaca
 kristal šećer
Priprema:

U 1dcl mlake vode rastopite kvasac sa kašikicom šećera i malo soli.
Kada zapeni dodajte u brašno, koje ste stavili jaja, jogurt, otopljen maslac.
Zamesite testo koje treba da bude meko, da se lepi za ruke.
Zamešeno testo ostavite da naraste duplo.

Potom razvijte testo oklagijom, i vadite modlom ili pobrašnjavljenom čašom krugove-krofne.
Testo u principu treba da razvijete na debljinu od 1cm, ali ja volem kada je to malo deblje.
 Ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje.Krofne ostaviti da narastu duplo.Peći ih u rerni zagrejanoj na 180C da porumene.
 Pečene krofne odmah premazati istopljenim maslacem sa svih strana i uvaljati ih u šećer.
Najbolje su kada su tople.
Pravila za uspeh!!!
-testo nikako ne sme biti tvrdo
-testo-krofne se moraju uduplati kpre pečenja
-krofne dobro premazati rastopljenim margarinom
-doobro uviti u kristal šećer

27 коментара:

  1. Много ми харесват, Вера :) ще ги направя :)
    Хубав уикенд от мен!

    ОдговориИзбриши
  2. Fantasticne i divno su narasle, moracu jednom da isprobam taj recept.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Savrsene, tako sam ih se najela, tako su mekane i sećer fino krcka pod zubima!

      Избриши
  3. Ove tvoje pečene izgledaju bolje od onih mojih prženih. Inače, ovde je uobičajeno da se stavlja kristal-šećer na krofne.

    ОдговориИзбриши
  4. Odlične :) Pravilam sam ih davno i nisu kao one pržene u ulju, više kao buhtle, ali mi smo ih pojeli i takve :) Tvoje s jogurtom mi izgledaju mnogo mekanije i super su :)

    ОдговориИзбриши
  5. Fantastično izgledaju, jednom sam ih jela i mogu priznati da su mi čak i bolje od onih koje se pripremaju na ulju!


    Krasne fotke, pozdrav i ugodan vikend!:)

    ОдговориИзбриши
  6. ovo je bolji recept od onog što sam ja radila, iako su mi one izgledale jako slično pravim krafnama ove su mi stvarno ljepše

    ОдговориИзбриши
  7. i ne prska ulje i nema ruznog mirisa u kuhinji, fenomenalno!!!

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман19. јун 2012. 12:53

    A jeste li ih kad punili dzemom prije pecenja? Ja volim takve, pa se pitam bi li to uspjelo i sa ovim pecenim, kao sa przenim krofnama...
    Lijep Vam pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  9. Ovo izvrsno izgleda! Svakako ću isprobati.
    Do sada sam radila samo krafne koje se klasično peku u ulju, po isprobanom
    receptu u kojem ne moram mijesiti tijesto ručno, već ga miksam.

    Da li bi se ovo tijesto isto moglo obraditi u mikseru?

    Blog je odličan, trebati će mi vremena da sve pregledam, a ponešto i isprobam :)

    ОдговориИзбриши
  10. Svaka cast izgledaju odlicno. Vidim da samo zenska lica komentiraju pa samo da kazem da ima i nas muskih sto volimo da kuvamo i pecemo. Bas mi se svidja recept sutra cu da pravim posto ovde u Canadi ima dosta mesta gde moze da se kupe krofne ali Ja volim kad sam napravim. Inace sam poreklom iz Banata i naucio sam da kuvam veoma mlad od moje babe i sad u stare dane to mu je u stvari veoma interesantno i uzivam u tome.

    ОдговориИзбриши
  11. Ovu fotku sam videla na pekari Dunav kod Futoske pijace u Novom Sadu,

    ОдговориИзбриши
  12. Mogu li znati koliko odprilike ispadne krofni ?

    ОдговориИзбриши
  13. Koliko izadje krofni od ove mere

    ОдговориИзбриши
  14. Ovo krofne moram ovih dana da spremim, posebno sto svi cetvoro volimo da ih jedemo. Izbegavam klasicne krofne da pravim bas zbog toga sto se prze u ulju.

    ОдговориИзбриши
  15. Najbolji recept ikada! Krafne su ispale savrsene. Tako mekane i ukusne. Mnooogo bolje od onih przenih u ulju. Hvala Vam!

    ОдговориИзбриши