субота, 28. јануар 2012.

Torta Taraba

Jedna zaboravljena, vrlo kremasta i lako pravljiva torta moje mame.
Nedavno sam razgovarala sa jednom prijateljicom koja nije u sferi ovakvih bloganja, kulinarskih stranica itd.
Vrlo zanimljiva mi je bila njena konstatacija da većinu  recepata koje mi kao "svoje prezentujemo" ona identične ima u svojoj sveščici, i da joj skroz smešno  kada se neko žali da mu je recept ukraden....:)
Pa pobogu svi su tu recepti manje više isti.
I šta znači uzeti recept mislim da je to ovde na netu u većem delu copy paste?
Često se dešava da recept kada se napravi kod dve iste domaćice daje sasvim drugačiji rezultat.
Meni se dešavalo u zadnje vreme da mi "ukradu" fotografiju sa bloga.
Prvo sam se nervirala, a potom kao histerično pisala kod tih istih da je to moja fotka , da je izbrišu...A sada verujte da mi je potpuno sve jedno, znate kad babe kažu -Ravno do Kosova, e pa tako...:)
Mnoge blogerke se "obraduju" kada im neko "skine" fotografiju kolača i kažuda  to znači da "CENE  moj -njen rad."
Kako sam nedavno zastitila blog i sve na njemu,  nekakvom, kojekakvom  opcijom za koju ni sama  neznam kako funkcioniše ukoliko dodje do kršenja...a sta to znači kršenja, vrlo je širok pojam....dotle vas samo obaveštavam..:)

Ovo je  recept moje mame, pa nemojte mi ga uzimati kao svoj-Moliću fino!!!!...:)


Pa makar i vi imali takav isti.-ja sam prva!!!......:)



Potrebno je:

2 veće kutije plazma keksa ili belvita keksa, znači pločastog, dužeg keksa.
1l mleka
3 pudinga od vanile
šećer
1l slatke pavlake
800g višanja iz kompota ili zamtzivača bez koštica-naravno.

Potreban je i okrugli pleh sa štipaljkom -malo mleka.....:)

Prvo će te u 1l mleka skuvati sva tri pudinga, pripremom onako redovno, što bi se reklo kao sa kesice.
Ostavićete da se hladi, jer se mora dooobro ohladiti!
Zatim će te keks umakati sa obe strane u mleko i obložiti na dno pleha!
Okolo pleha će te takodje obložiti keksom ali će te umakati samo sa jedne strane-te koja će vam biti unutrašnja.
Višnje će te očistiti od koštica i ocediti.
Slatku pavlaku dobro umutiti u čvrsto, i dodavati kašiku po kašiku pudinga svo vreme miksajući.
Kada sve utrošite dodaćete višnje i lagano pomešati kašikom.
Smesu će te sipati u pleh.Možete ako vam je ostalo višak keksa podeliti smesu na dva dela pa izmedju staviti red keksa, takodje umočen u mleko. Imate slobodu u kombinacijama...:)
Ostavite je barem 12h da keks malo popusti.
Torta je radjena za jednu malu devojčicu pa otuda i ova dečija dekoracija.
Vrlo je kremasta i bzo se pravi...:)
Takodje potpuno odgovara svom nazivu, jer keksa poredjan okolo torte zaista podseća na tarabu!
I kako je ova torta toliko kremasta, deca je naprosto obožavaju, te mi je poslužila i kao ideja da se napravi torta Akvarijum.
Torta Akvarijum je izgledala ovako:


Morske figurice sam napravila od fondana. Možete ga kupiti gotovog a možete ga i sami napraviti, jer ima na interneu jaaako puno recepata za isti. Kako moja deca nisu ljubitelji fondana, verovatno im je previše sladak, možete im praviti figurice i od ratluka. Proporcija u gramaži ratluka i prah šećera su 1:1.
Za razliku od fondana, ratluk se mlo teže mesi i meni je barem bio teži za oblikovanje.
Takodje ako imate modlice za šapice u obliku školjki i one će vam puno pomoći.
Vrlo lako će te napraviti hobotnicu sa duugačkim kracima, morsku travu, korale, školjke ili ribe!
Takodje su deci posebno bile zanimljive morske zvezde u različitim bojama.
Pustite mašti na volju, a i deca mogu da vam pomažu.

11 коментара:

  1. Divna ti je ova Taraba:))i moja mama pravi sličnu tortu koju zove Taraba samo sa piškotama;))
    Što se tiče "krađe",potpuno se slažem sa tobom sve su to varijacije na temu ali u tome i jeste lepota kuvanja:))Desilo mi se jednom kad sam počela da blogujem da su mi ostavili komentar sa pričom o "prepisivanju".Nije mi u startu bilo prijatno iako taj recept imam još od pre sto godina:))pa onda razmišljm nisam ja profi kuvar ,ja sam vooolim da kuvam i isprobavam recepte koji mi se svide .Naravno sa nekim svojim pečatom:))
    Veliki pozdrav za Novi Sad u kome sam danas bila posle dužeg vremena:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno, nekako u zadnje vreme nas bas ima puno food blogerra, i objavljujemo sve i svasta...meni se to dopada.Meni se takodje često desava da imam anonimnih komentara, ali nikada nisu bili u vezi recepata već politički tipa "separatisto"...itd.Sto mi naravno smeta.
      Ove sve komentare u vezi recepata ostavim, odgovorim na njih ako treba itd...

      Избриши
  2. Torta ti je odlična :) i ne nerviraj se previše, onaj komentar na fejsu me nasmejao od srca :) Svako od nas ima svoje sveščice i naravno da se dešava da imamo identične recepte ili sa blagim varijacijama. Ne može se sve ni ispratiti ni voditi računa da li sam objavila identićan recept. Novi blogovi niču kao pečurke posle kiše. Bitno je da se družimo, komentarišemo, saznajemo nešto novo. Jedino što je u celoj priči ružna kradja slika. Nego idemo dalje i imačemo u vidu da je ovo recept samo tvoj ;))

    ОдговориИзбриши
  3. Tortica mi je odlična, volim što je kremasta i još više što je višnjasta :). Za komentare se nemoj uzrujavati, logično je da često imamo iste ili slične recepte i obzirom da se nalaze u našim tekicama ili tekicama naših majki i baka nazivamo ih svojima. To ne bi trebalo nikoga smetati. Za dizanje slika sa blogova bez pitanja nikada nisam imala razumijevanja, niti sada ne znam zašto tako rade, kada bi pitali vjerujem da nitko ne bi odbio ustupiti i sliku i recept.

    ОдговориИзбриши
  4. Ako ste primjetile, moj logo uključuje i izreku kako je "recept samo tema za uvijek drukčiju izvedbu". Nema toga što nije bilo negdje objavljeno. Svaka od nas doda nešto svoje, pa se to računa kao inovirani recept. Fotke su druga priča jer su one zaista originalne, ali kao što veliš, bolje se ne nervirati ili šiziti. Tko je tako jadan da krade slike, neka mu bude, ionako ne slikam za novac. Prema tome, ovo je sasvim originalna torta koja savršeno izgleda:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Primetili smo..:)Nego neznam da li si videla na facebook neka stranica Sosa najbolje kuva-e pa oni su od svih "marnuli " fotke...:Tu mi je bilo bas krivo, i obratila sam im se,..prvo lepo, posle...bls..gtzuughh...i oni ništa...ma bas ih briga.
      Malo malo na netu naidjem takodje na moje fotke i tako....ima nas svuda!

      Избриши
  5. Анониман30. јун 2018. 06:40

    ja bih samo molila za precnik ka
    lupa kiji ste koristili hvala unapred

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман30. јун 2018. 06:40

    ja bih samo molila za precnik ka
    lupa kiji ste koristili hvala unapred

    ОдговориИзбриши
  7. molim vas za iformaciju koji prečnik pleha je korišćen u postupku izrade hvala

    ОдговориИзбриши