уторак, 11. октобар 2011.

Kupus Kifle

Ima mnogo recepata za Kupus Kifle.Vidim da ih mnogi isprobavaju pa sam rešila i ja...:)
Pravila sam ih po receptu Jafi-Kuhinjske Čarolije .
I naravno utisak:

Verujte mi da daavno nisam pravila nešto od peciva a da me je tako oduševilo kao ove kifle.
Meke, imaju specifičan ukus, verovatno zbog soft margarina za mazanje, toplo ga preporučujem , znači bez onog za kuvanje...:)
Pravila sam ih sa sitnim slanim kravljim sirom, znači ne švapskim, koji je kremast i neutralan , već sa sitnim slanim, pomalo suvim sirom, i bilo je odlično!!!!
Šta je potrebno za testo:
Sastojci
Za testo:
1 kg mekog brasna tip 400
3 dl mlakog mleka
2 dl mlake vode
2 kasicice secera
40 g svezeg kvasca
1/2 kesice praska za pecivo
2 dl ulja
1 kasika soli
Fil:
200 g margarina za mazanje/ Rama, Soft i sl./
3 zumanceta
1 kasika soli
po zelji:300 g feta sira ili sitnog slanog sira
 200 gr rendanog trapista ili sunka, kulen i dr.
Za Premaz:
2 belanceta
po zelji: susam, kim
Priprema:
 U 1dcl mleka staviti šećer i rastopiti kvasac.
Sačekajte oko 10 minuta da lepo nadodje. 
U sud za mešenje staviti:
Prosejano brašno
prašak za pecivo
ostale sastojke te mleko i kvasac.
Zamesiti testo koje se ne lepi za ruke.  
Ne treba ga puno mesiti ,jer
ce biti zilavo. 
Prekriti ga krpom
i ostaviti 1 sat da nadodje i
udvostruci kolicinu.

Pripremiti fil: Umutiti margarin
sa zumancima i dodati so.
Sir posebno izgnjeciti. 
Nakon pola sata testo podeliti na dva ili tri dela u zavisnosti koliko zelite da budu velike kifle.
Svaki deo rastanjiti oklagijom na debljinu od 3mm. u pravougaoni oblik.
Po celoj povrsini testa premazati margarin , a potom posuti sirom.
Uviti i tanjirićem "seći" u cik-cak. odozdo na gore i obrnuto. Komadi su sirine 2cm.
Slagati ih na nauljeni pleh i ostaviti
ih desetak minuta na toplom.
To isto uraditi i sa drugom polovinom
testa.
Zagrejati rernu na 300 stepeni,
smanjiti na 200 stepeni, premazati kifle
umucenim belancima i posuti susam ili kim.

Peci ih u rerni na 200 stepeni do lepe boje

23 коментара:

  1. Draga Vera, hvala puno na ukazanom poverenju :) Ovo je jedan od omiljenih recepata mojih ukućana za pecivo..A i na Coolinarici je najviše isprobavan...Kad naidješ na margarin za mazanje s ukusom jogurta, probaj i nadam se da će vam se svideti..Hvala na divnim slikama,a kifle su ti mekane i sad uživajte :)

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Jafi, čula sam od mnogih koji su isprobali bas tvoj recept, u moru "mnogih" da su bili prezadovoljni, i zaista, to nije fraza-Ovako lepo i ukusno, meko pecivo nisam davno jela...:)Hvala tebi sto si sa nama podelila ovaj recept!

    ОдговориИзбриши
  3. Samo mi još objasnite gde je kupus?
    :)
    Kupus kifle, a nigde kupusa. Mada ovo deluje fantastično.

    ОдговориИзбриши
  4. Draga Irma, Naziv "kupus" je pretpostavlja, tačnije skoro da sam sigurna sasvim simboličan. Kifle se listaju kao "kupus". U tom smislu su dobile i naziv " kupus Kifle"...:)veliki pozz

    ОдговориИзбриши
  5. Da, naziv potiče od njihovog izgleda...Kao listovi na kupusu su razlistane :)

    ОдговориИзбриши
  6. Baš mi je simpa taj naziv kupus kifle. Spremila sam već jedan recept, moram i ovaj, jer stvarno odlično izgledaju. Mljac!

    ОдговориИзбриши
  7. Ma fenomenalne su Verice, izgledaju savršeno fino! Jako volim takva listajuća peciva koja cijelu kuću zamirišu,i posebno još dok su topla, iako ni hladna nebi odbila!

    ОдговориИзбриши
  8. I sama sam ih radila vec puno puta! Bozanstvene!

    ОдговориИзбриши
  9. Pravila sam ih po Jovaninom receptu i znam da su sjajne. Jafi ima fantastične recepte za peciva i ni jedan mi nije omanuo.

    ps blog sada izgleda mnogo bolje, a indeks sa receptima ti je sjajan

    ОдговориИзбриши
  10. Hvala Jelo, ne stignem bas u potpunosti da se posvetim, mislim mogla bi odvojiti jedan ceo mesec samo da uredim blog..:)

    ОдговориИзбриши
  11. Kupus kiflice su savrsene. Pravim ih i ja cesto.

    ОдговориИзбриши
  12. ovo djeluje vrhunski, morat ću i ja isprobati te kifle napokon, sad nam je došlo hladnije vrijeme i uskoro doma otvaram sezonu domaćeg kruha i peciva :)

    ОдговориИзбриши
  13. I mene je zbunio kupus. Krasno izgledaju, vrijedno isprobati.

    ОдговориИзбриши
  14. I ja ih planiram praviti! Super izgledaju! :)

    ОдговориИзбриши
  15. Kod Jafi ih nisam videla a kod tebe zamalo da promasim ali srecom nisam:))Tako da zivele kupusne kiflice.Isprobacu cim dodjem do moje kuhinje;)

    ОдговориИзбриши
  16. i ja svuda viđam te kiflice i mislim si da bi ih i morala već jednom isprobati, odlično su ti ispale

    ОдговориИзбриши
  17. Ja sam ih jako davno radila, mozda malkice drugojacicje. Da ne trazim sada, mislim da je kod mene malo mekse testo ali sve je to u sustini jako slicno, i bitno je da ispadaju fantasticna peciva na kraju. Ove su idealne kada nas mrzi da nadevamo i motamo kiflice.
    I margarin ... koristim dijamantvo za fina peciva i kremove i on mi se pokazao ukusniji za kiflice nego ti mekani za mazanje, ali verovatno je sve stvar ukusa :)

    ОдговориИзбриши
  18. Predobro izgledaju ove kifle , odlično si ih napravila i hvala ti što si skrenula pažnju na ovaj recept od Jafi, super je !

    ОдговориИзбриши
  19. kifle izgledaju fenomenalno i probacu ih vec ovog vikenda! :)
    samo jedno pitanje...moze li puter umesto margarina?

    ОдговориИзбриши
  20. Naravno da može.Ja čak verujem i u onu varijantu da se koristi i mast...:)

    ОдговориИзбриши
  21. Kifle su super ispale tope se u ustima,a slagala sam ih i u krug i ispala fantastična pogača..pozdrav

    ОдговориИзбриши
  22. kifle su uspele i brzo nestale hvala na receptu

    ОдговориИзбриши
  23. fantasicne su nestale za tili cas hvala za divan recept

    ОдговориИзбриши