среда, 06. јануар 2010.

Posna Badnja večera

Sastojci:

Ono sto karakterise Badnje Veče dakako je unošenje Badnjaka.Moj stariji sin to radi evo već pet godina unazad te "prekrsta sobi" bacajući orahe na četiri strane.
Badnjak se nekada unosio ne samo u kuću već i u štale kod zivotinja.Danas se unosi samo u jednu sobu,moram priznati da su danas moderni badnjaci,upakovani u male dzačiće,sa izvezenim krstom...:)
Praznovanje Božića je započinjalo unošenjem badnjaka i božićne slame.
Nekada se za badnji dan strogo postilo,sto znači da se nista nije jelo ili pilo ceo dan do badnje večere.
Jela za badnje veče su ustaljena,posna pogača pasulj,riba,suvo voće i u mom kraju rezanci sa makom ili orasima.

Umesto posne pogače,možete pripremiti Proju-na postan način,baš kako su je jeli naši "stari".



300gr kukuruznog brasna
kašikica sode bikarbone
kašikica soli
medju prste šećera
4dcl mlake vode

Priprema:
Za početak pomešati kukuruzno brasno,idealno bi bilo da je sto krupnije mleveno,i sodu bikarbonu.Dodajte ostale sastojke,smesa je židka.
Podmazati manji okrugli pleh,sipati smesu te je vla+nim rukama od gore malo "izravnati".
Peći na 200C dok gore ne dobije koricu rumene boje.



ŠARAN-priprenljen na posni način:
po ovom receptu .
Zatim ću napisati recept za testo,od kojeg se prave rezanci za "na suvo",koje je zastupljeno u mom kraju.
Kao nasuvo sa krompirom i paprikom,sirom,te sa makom ili orasima...a može i u kombinaciji sa lesnicima...:)njami...
Naj vaznije u pripremi ovog testa je dobro pobrasniti dasku za rad i samo testo u toku rada, na taj nacin i uz pazljivo razvlacenje na samoj oklagiji dobicemo lepe i rastresite rezance..

fotka bas nije idealna,zbog svetla.
Sastojci:
500 g brašna
1 celo jaje
soli
mlake vode po potrebi

Priprema;
Brasno pomesamo sa soli te dodamo jedno jaje.
Uz dodatak mlake vode zamesimo cvrsto testo ali dovoljno nezno da se moze tegliti a da ne puca.
Ovu jufku pokrijemo krpom i ostavimo da se odmori oko 30 min najvise.
Nakon toga podelimo je na dva dela i svaki razvajamo oklagijom sto tanje mozemo.
Zatim ga sa kraja uvijamo na oklagiju i svaki novi sloj dlanovima lagano tanjimo testo, gurajuci ga ka spoljnim krajevima oklagije
Uvek vratiti malo nazad jer se testo isteglilo .tako nekoliko puta.
Kada nam je svo testo obavijeno preko oklagije po sredini isecemo nozem, testo ce pasti sa strana…
Secemo nozem rezance zeljene sirine i duzine.
Rezance ostavimo rasprostrte po stolu da se prosuse.
Skuvamo ih u posoljnoj vodi i dalje po ukusu….
Kokice-za decu i odrasle.Naime postoji verovanje da se za badnji Dan "kokaju2 kokice ,jer će tada u kući tokom cele godine biti novaca.


I na kraju treba spomenuti korindjane-pevače,najčešće su to deca iz ulice,komšiluka...
Ulaze u domove na badnje veče i pitaju :
-Jel dozvoljeno pevanje ?
Domaćica ih posle recitacije dariva slatkišem,orasima,kolačima ili čime god drugo.
U mom mestu ove dve pesmice su zastupljene.
Ja sam mala Kata
Otvorte mi vrata
da se popnem na stolicu,
Da dohvatim kobasicu,
Kobasicu u torbicu,
Krajcaricu u kesicu,
Kolačić na stapić,
Daj ,gazda vina,
Da nazdravim svima,
Čak do Ledina.
i još jedna:
Ja sam mali Jaša,
Idem sa salaša,
Ja neznam kopati,
Ja neznam orati,
Već znam čekati,
i čase ispijati,
Da dobijem dva-tri ora,
Da pretrčim preko šora,
Daj,gazda vina,
Da nazdravim svima,
Čak do ledina.

8 коментара:

  1. Sve si super pripremila, jako si vrijedna! Svaka čast Vera!

    ОдговориИзбриши
  2. Vera,
    everything is wonderful!
    Little children are very delicate and charming
    Be happy, Diana

    ОдговориИзбриши
  3. Sve si ovo prekrasno opisala, klinci su preslatki.
    Na neki način običaji se podudaraju s onima u mojem kraju, kao i jela. Posni grah, riba, tjestenina sa šećerom i orasima, to su uvijek bila glavna jela na Badnjak.

    ОдговориИзбриши
  4. Predivno je...Tradicija je ono sto nas jaca i uci da budemo vredni i radni :)))

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala vam,zao mi je sto nisam slikala-fotkala dva de,aka pevača ali...drugi put!

    ОдговориИзбриши
  6. Prvo, klinci su zaista slatki.
    Drugo, rezanci su fantastični.
    Treće, radim projaru po maminom receptu, on stavlja mineralnu vodu, no, kako bilo, jako ju volimo.

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман19. мај 2010. 04.13

    Ja sam mali korindjas daj gazda sta imas,
    daj gazda ora tako biti mora,
    vina rakije, bozic stoji kod kapije,
    ako neces nista dati ja cu Bozic oterati!

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман04. јун 2010. 04.24

    Sve je lepo, samo rezanci nisu bas posni :)), mislim ako ide jaje u njih, ne mogu se jesti na Badnj dan?

    ОдговориИзбриши