недеља, 22. новембар 2009.

Slatke vanil pletenice

Dizano testo je izuzetno zastupljeno u vojvodjanskoj kuhinji.Pored krofni,mekika i štrudli,posnih pletenica,mini štrudlica te kiflica i pogača, često se pripremaju i ove mini vanil pletenice.

Dizano testo najčešće se smatra vrlo zahtevnim poduhvatom u kuhinji svake domaćice,priprema se na razne načine i po različitim recepturama.

Ovaj recept je jednostavan i može se pripremiti i bez nekog prethodnog velikog iskustva.

Probajte,nećete se pokajati!

Potrebno je:

Testo
600g brašna
1dcl ulja
1 jaje
30g kvasca

2dcl mleka

1dcl vode

3 kašike šećera

1 kašikica soli

Secerni dodatak:
2 kesice vanil secera
obicnog kristal secera
malo cimeta po zelji

Priprema:

U mlakom mleku sa malo šećera aktivirajte kvasac.

Brašno prosejati te dodati kvasac,staviti ostatak šećera,so,jaje i ulje.Umesiti gipko testo i ostaviti ga preklopljeno krpenom salvetom dok se ne udvostruci.
Podeliti ga na dva dela te razviti pravougaonik debljine 1cm
Iseci trake sirine 4 cm,i vrljajuci je izmedju dlanova uviti u dugacki valjak koji treba da lici na spiralu.
Uplesti dva kraja jedan preko drugog i poloziti u tepsiju.
Premazati umucenom jajetom posuti vanil secerom, zatim kristal secerom i cimetom ako volite.
Ostaviti 15-ak minuta i peci na 200 stepeni dok lepo ne porumene.

25 коментара:

  1. Uuuuuu, kako bih sad komadić uz kavu!
    Mameeeeeee :))

    ОдговориИзбриши
  2. Nije baš preporučljivo dolaziti na tvoj blog nekome tko bi rado skinuo kilu-dvije.
    Ova me pletenica opodsjeća na djetinjstvo.
    Jedozovna Jeka

    ОдговориИзбриши
  3. TandT,hvala cure:)
    Jeke,i na tvom krasnom blogu je ista situacija:)))

    ОдговориИзбриши
  4. malo je reći da bi prijala ova pletenica sad uz kavu. Nestala bi u tren.
    Svojim me receptima vraćaš uvijek u djetinjstvo, kao da sam opet u bakinoj ili maminoj kuhinji, uvijek je mirisalo na dizano tijesto.

    ОдговориИзбриши
  5. Draga Dajan,imala sam par kritika na ovaj blog,u smislu da ovo nisu recepti koje bi svako poželeo da pripremi.Slažem se sa tim.Ali moram da naglasim da su ovo zasigurno recepti koji nas vraćaju u detinjstvo.Pa makar i fotkicom:)

    ОдговориИзбриши
  6. Predivno izgleda i miriši preko monitora! Stvarno si majstorica!

    ОдговориИзбриши
  7. Baš su lepe, a verujem i da su jako ukusne.

    ОдговориИзбриши
  8. wow meravigliose queste trecce!!! aspettami che passo a fare colazione domani mattina!! ahahha ciaoooooooooooooooo

    ОдговориИзбриши
  9. Фантастично предложение!Поздрави и хубава вечер!

    ОдговориИзбриши
  10. Mmmmm...baš divno izgledaju, a tek mogu zamisliti miris.

    ОдговориИзбриши
  11. Divne su,Vera!!..znas da ja samo kupim,pa kad vrijeme dode,jedem i ne prestajem..sve zavisi od djece,sto vise traze,ta se hrana vise pravi,a tjesto,posebno ovako mirisno i fino,prolazi uvijek,...!!

    ОдговориИзбриши
  12. Geni u tebi nose miris ravnice i divnih delicija...Savrseno :D

    ОдговориИзбриши
  13. Predivno izgleda!! A great recipe!!! Thanks Vera!!

    ОдговориИзбриши
  14. Hvala drage moje.Cahide thank you very much!Your blog isgreat too.:)

    ОдговориИзбриши
  15. baš su lijepe, naprosto mame da ih se zagrize

    ОдговориИзбриши
  16. Prekrasne su ove pletenice. Volim inače dizano tijesto i uživam u njegovoj izradi. Prvom prilikom ću i ovo isprobati! :)

    ОдговориИзбриши
  17. Vera,
    this sweet pletenice looks fantastic -
    wonderful shape and flavor.
    Greetings and smile, Diana

    ОдговориИзбриши