недеља, 22. новембар 2009.

Flan od kestena

Pre osam godina,trebala sam sa mamom da putujem u Španiju,u Marbelju kod brata.Nažalost dva puta sam odbijena za vizu i :(,
Inče sam poznata kao osoba koju svaki put odbiju za vizu,kada pozelim negde da putujem,a gde treba pasoš i viza.:(
Kod Španije me uvek privlačila njena unutrašnjost,ustvari meni su uvek privlačnije ruralne oblasti od onih turističkih,u ma kojoj zemlji.
Nagoveštaji naših dragih političara ,o ukudanju viza za srbe,kako bi mogli da putuju u zemlje EU,mi stvaraju onaj tračak nade da će se to ipak možda desiti jednog dana...
Osim Španije,mene lično privlači i kestenje,u svakakvom obliku,i u rolatu i torti ,pa mirisno pečeno kod uličnog prodavca a i u kućnoj izvedbi ...ma na svaklakve načine.Sto je bio još jedan razlog da isprobam ovaj divan recept.
Flan je španski desert,koji sam sada prvi put i probala u sopstvenoj izvedbi,i mogu vam reći da nešto ovako fino i kremasto davno nisam jela.
Može se raditi od čokolade,karamele,vanile....ma od svega što pomislite.
Za flan je potrebno:
Karamel:
100 grama secera
par kapi limunovog soka
2 kasike vode

Flan:
200 grama kesten pirea
4 dl slatke pavlake
250 grama secera
7 jaja
par kapi ruma
U modlu za flan ili bilo koju drugu vatrostalnu modlu,staviti 100g šećera,vodu i par kapi limuna.
Zagrevati i mešati dok ne dobijete karamel,koji će te razliti po zidovima kalupa kako bi sve bilo ujednačeno rasporedjeno!
Ostaviti da se ohladi.
Slatku pavlaku prokuvati pa i nju ostaviti da se ohladi.
Umutiti jaja, dodati secer i miksati da se secer istopi.
Dodati smesi kesten pire,par kapi ruma.Mešati kako bi se sve lepo sjedinilo.Dodati na kraju ohladjenu slatku pavlaku.
Još malo miksati,da se sve poveže i sjedini.
Sipati u modlu.
Modlu staviti u veću tepsiju prethodno napunjenu vodom.
Kuvala sam ga 2h na 120C
I još nešto:).
Ono što me muči kod ovog flana je svakako žuti,deblji sloj koji se formirao gore,prilikom pečenja.
Možda će te reći da je do nedovljnog miksanja jaja i drugig sastojaka,ali sam zaista sve radila kako treba.Ustvari neznam sa sigurnošću koliko dugo treba miksati sastojke pre pečenja.
Ili taj sloj baš treba da se formira...


Izvor blog

10 коментара:

  1. Ovo mora biti savršeno, obožavam kesten i sve s kestenom. Hvala na receptu i ubrzo ću ga isprobati. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Andrea,obavezno napravi.Preukusan je.Važno je samo da se pridrzavaš satnice pečenja i ne nikako otvarati rernu da vidiš da li je gotov:).
    Samo ga posmatraj kroz staklo rerne:)

    ОдговориИзбриши
  3. Prefino, odlična ideja ,ja sam luuda za kestenima!!

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala vam drage moje,recept je odličan zaista.A i flan naravno ukusan :))))

    ОдговориИзбриши
  5. obozavam kestene a i ostali su sastojci jako obecavajuci. ovo mi izvrsno zvuci, mmmmmm. morat cu probati sto prije dok jos ima kestena :)

    ОдговориИзбриши
  6. uh što ovo izgleda dobro! obožavam kesten, a nisam ga nikad probala u ovoj kombinaciji :) sretna s vizom, nadam se daćeš jednom ipak otići u tu španjolsku :)

    ОдговориИзбриши
  7. Ja tek sad ovo vidim, pa krasno! Kesten obožavam, samo ga čistit mrzim!

    ОдговориИзбриши
  8. Хвала за занимљив блога

    ОдговориИзбриши