субота, 09. мај 2009.

Vojvodjanski Nedeljni Ručak


Porodica je nedeljom sva na okupu.
Od nedeljnog rucka uvek znate sta mozete da ocekujete jer je u Vojvodini on manje vise,svuda isti.
Od ranog jutra se priprema rucak, peku kolaci....



Nedeljni repertoar je manje vise isti.Prvo se na sto iznosi supa,sa rezancima ili knedlicama,najcesce masna i zuta,od kokosijeg ,govedjeg a ne retko guscijeg i pacijeg mesa.

Za supu je potrebno:
1 domaca kokoska ili junetina
2 pastrnaka
1 koren persuna
6 sargarepa
1 glavica crnog luka
4 krompira
so,biber u zrnu
Pastrnak,sargarepu,persun  i krompir ocistite i isecite na vece komade.
Povrce,celu glavicu luka i meso stavite u veci lonac i nalijte vodom.

Posolite ubacite nekoliko zrna bibera i stavite na vatru.

Kada supa pocne da vri-ne sme da prokljuca,smanjite vatru i poklopite ali ne skroz.
Treba polako da se kuva  na tihoj vatri oko 2-3h.Povremeno skidajte penu koja se formira na povrsini.
Gotovu supu ostavite da se stalozi pa tek onda pazljivo procedite.
Meso i povrce odvojte sa strane a procedjenu supu vratite na vatru.
U nju ce te zakuvati tanke zute rezance ili napraviti knedle.


Za knedle je potrebno:
1 jaje
2 pilece dzigerice
persunov list
mala glavica luka
ulje,so i biber
brasno i prezle
Priprema:
Iseckani luk proprzite da porumeni i ostavite da se prohladi.U to umesajte jaja,so i biber,iseckan persun i nastruganu-samlevenu dzigericu.
Dodajte brasna i prezle koliko da se formira meko testo pa kasikicom vadite knedlice i ubacujte u kljucalu supu.
Rinflajs ili sosa,mesa i krompira.
Obavezno sledi posle supe.Neizostavni deo nedeljnog rucka u svakom delu Vojvodine.


























Sluzi se kao "medju" jelo izmedju supe i pecenog mesa,radnim danom moze uz supu biti i glavno jelo.
Najcesce je to kuvano pilece meso,moze i govedje,bareni krompiri,sargarepa i pastrnak uz sos najcesce od paradajza ili mirodjije.





















SOS OD MIRODJIJE


Potrebno je:

3 kasike brasna
mast
veza sveze mirodjije
kasikica sirceta
hladna supa ilii voda
so,secer
U serpi rastopite punu veliku kasiku masti,dodajte brasno i przite dok ne porumeni.
Posolite i ubacite sveze iseckanu mirodjiju.
Neprestano mesajte i nalijte hladnu supu ili vodu,dok ne debojete zeljenu gustinu sosa.
Dodajte sirce i kasikicu secera te skinite sa vatre.



SOS OD PARADAJZA


Potrebno je:
3 kasike brasna
ulje ili mast
1/2l gustok soka od paradajza
so,secer
U serpu sipajte ulja da prekrije dno,sipajte brasno i mesajte i przite brasno dok ne porumeni.
Zatim posolite,sipajte malo hladne vode i mesajte dok se sve grudvice ne rastvore,pa potom nalijte sokom od paradajza.
Dodajte malo secera i ostavite da provri.

POHOVANO MESO ILI BEČKE ŠNICLE

Nedeljom se posle rinflajsa najcesce sluzi pohovano meso,moze to biti i peceno i dinstano ali redje.
Za pohovanje se koristi govedje meso ili belo pilece meso.

Snicle maljem dobro "izlupati" posoliti,a zatim prvo uvaljati u prezle,pa jaja i opet u prezle.
Peci na zagrejanoj masti dok ne porumene.
SALATA OD SVEZEG KUPUSA
Svez kupus naribajte na ribez,posolite,po uljite i dodajte sirceta po zelji.

KOLAC SA PAVLAKOM I JABUKAMA

Potrebno je:
3 jajeta
9 kasika secera
4 kasike brasna
1 dcl mleka
prasak za pecivo
fil od pavlake:
4dcl kisele pavlake
2 jajeta
5-6 kasika secera
oko 1kg jabuka
Priprema:
Belanca istuci u cvrst sneg,polagano dodavati belanca ,zatim zumanca ,brasno,mleko i prasak za pecivo.

Ovu koru izlijte u namascenu i brasnom posutu tepsiju.
Kiselu pavlaku zicom dobro sjediniti sa jajima i secerom,pa preliti preko piskote.
Jabuke oprati,ocistiti iseci na kriske i poredjati preko kolaca.
Peci oko 45 min.

17 коментара:

  1. jao Vera, ovo je san snova! budi secanja, a ne moze da dosadi ni posle 40 godina! :-)))

    ОдговориИзбриши
  2. Vera, Vera, ja se najedoh, dok pregldah sve ovo. Tako divno i privlačno naslikano, kao reklama. Zaista mnogo toga poznaješ od domaće kuhinje.Moja supruga već hoće nešta od ovog da pravi.

    ОдговориИзбриши
  3. Nedeljni ručak u našem domu je svetinja! I zbog njega mi nije žao da provedem dosta vremena uz "šporet". Zato, pozdravljam ovaj post: "miriše" ljubavlju, odiše svežinom.
    Draga blog-prijateljice, sve čestitke!

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман12. мај 2009. 12.56

    Pravi nedeljni..Kolac je odlican Verce..

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман16. мај 2009. 14.26

    ja se hranim u keteringu.

    ОдговориИзбриши
  6. Predivno..sve,a i probala sam vojvođanski ručak nekoliko puta,pa znam...u Sremskim Karlovcima!

    ОдговориИзбриши
  7. Everything is so good and appetizing!
    Congratulations --
    and my prize --

    Super Duper Chef Award. Creativity Award!

    You can get here:
    http://trydiani.blogspot.com/2009/05/super-duper-chef-award-creativity-award.html

    Congratulations!

    ОдговориИзбриши
  8. Eh, nedeljni rucak...
    Sto je covjek stariji, nedeljni rucak mu je sve vazniji i do tradicije se drzi sve vise i vise. Narocito mi balkanci imamo tu prelijepu tradiciju nedeljnog rucka kad serviramo jela koja su malo zahtjevnija za napraviti, ali kao sto drugi kazu, budi sjecanja... na mamu, baku, djetinjstvo, lijepa i jednostavna vremena...

    I nas nedeljni rucak pocinje "domacom juhom", ne znam zasto je tako zovemo
    Meso je najcesce pohano, salata najcesce upravo ova od kupusa, ali ja ga ne ribam nego sitno tanko izrezem, posolim, ostavim da malo stoji i pusti sok, ocijedim pa dodam ulje i ocat - tako je mekanija, krompir ovako ili onako, kolac i slatka pita

    Ih sto volim nedelju!

    ОдговориИзбриши
  9. jao ,sto je ovo lepo ,ako jos malo gledam oseticu i ukus

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман24. јун 2010. 01.01

    Vera,
    ovo je sjajno.
    Podsjetilo me na ručkove moje strine u Titelu,duga ljeta,Tisu i prašnjave šorove.
    hvala
    Jedozovna

    ОдговориИзбриши
  11. čuveni Vojvođanski nedeljni ručak...još nisam bila na jednom ali neke stvari su nezaobilazne...kada bi se sada provirilo u vojvođanske kuće zanima me da li se i dalje ljudi drže starih tradicija ili je to ostalo samo za dane kad porodica može da se okupi što možda više nije ni nedelja...
    sos od mirođije je krasan...nikako da nađem pravu mirođiju na pijaci..sad prodaju sve i svašta kao mirođiju...liči ali ne miriše tako inenzivno...

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман09. јул 2012. 06.58

    Vera, odusevljena sam ovim sto sam citala i cestitam.
    Ima samo jedna stvar sto mi nije jasna u receptu za knedle za supu, spominjes prezle...da nisi mozda mislila na griz?
    Pozdrav, Milena

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Моја мајка их је правила од гриза, у праву сте праве кнедле се праве од гриза и права војвођанса супа не може да буде ако нема поред резанаца и кнадле.

      Избриши
  13. Ovo je tipičan nedeljni ručak. Mi ga zovemo ''supe, sosa i mesa''. Samo jedna mala napomena... Kada pravim supu stavim pileće grudi a skinem kožuricu i onda estetski izgleda lepše to meso kad se izvadi iz lonca... Viđala sam da ljudu u supu stave pileće grkljane i druge gluposti pa mi to serviraju kao meso!!! Ne, neeeee. Ja navijam za pileće grudi. Dok sam studirala mnogo ljudi sam ugostila na tipičnom Vojvođanskom ručku i svima se svidelo. Dpduše budu malo zbunjeni, vide svašta nešto obareno a ne znaju šta sa tim :)))))). Čak se i moj Kordunaš navukao :)))

    ОдговориИзбриши
  14. Neko upita za prezle. Ne, nije griz, to su one mrvice napravljene od hleba.

    ОдговориИзбриши
  15. ...prelepo, a sto se kokosije domace supe tice - cela domaca kokoska ima i krilca i noge i zeludas i srce pa cak i grkljan... i to je tradicija ... veoma ukusna ;-)

    ОдговориИзбриши