понедељак, 27. април 2009.

Sočan Kuglof od narandze

Kuglof je nezamenjiv dezert,pogotovo posluzen uz solju kafe sa slagom,ili solju caja u nedeljno popodne.
Ovaj Kuglof sam vec spominjala u postu Novosadsko Prolece ,sada je dosao red i na prezentaciju recepta za ovaj mirisni kolac.
Da bi ste napravili dobar Kuglof,koji na prvi pogled izgleda kao "lak " zadatak,potrebno je da znate nekoliko pravila:
Za dobar kuglof potrebno je prvo uvek dobro penasto umutiti puter i secer,sto penastije,kuglof ce biti meksi.
Ako dodajete sveze voce ili grozdjice,to cinite na kraju,ubacivanjem u kalup za kugloff,ili nakon 10 min pecenja,u suprotnom,sve ce vam se "sjuriti" dole.
Ili ih mozete uvrljti u brasno pa tek onda dodati testu.
Kuglof treba peci na umerenoj temperaturi 180-220C,u suprotnom testo ce se "dici" a moze vam i iscuriti iz kalupa po pecnici.
Kalup obavezno premazite puterom i pobrasnjavite,a potom ga par minuta ostavite u frizider,tako ce te biti sigurni da vam se testo nece slepiti za modlu kugloffa.
Socan Kugloff od Narandze- i narandzinog soka
Potrebno je:
8 jaja
100 g šećera
1 Vanilin šećer
½ kasike naribane narančine korice
2 naranče, oguljene i narezane na kockice
1 narandza iscedjena
200 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400

1 Prašak za pecivo
150 g maslaca
Priprema:
Odvojite žumanjke od belanaca. Belance istucite u čvrsti sneg.
Maslac penasto umutite sa secerom,da se secer skroz "rastopi"
Sjedinite kulinarskom zicom žumance, narančinu koricu, kao i sok od narandze.Pomesajte lagano sa smesom od secera i putera.
Brašno izmešajte s praškom za pecivo.Dodajte smesi.
Na kraju u smesu kasiku po kasiku dodajite cvrsto ulupan sneg od belanaca.

Smesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof i pecite u rerni zagrejanoj na 170°C oko 60 minuta.
Nakon 10 min pecenja u testo lagano spustite sitno iseckne kocke narandze.
Gotov kolac rashladite pa izvadite iz kalupa.


Pospite prah secerom.

Takodje zelim da vas podsetim na Festival Kuglofa
Festival se tradicionalno,vec 8.put odrzava u Sremskim Karlovcima,krajem juna ili pocetkom jula.

Нема коментара:

Постави коментар