Svake godine kuvamo pekmeze neizostavno i to pre svega od kajsija I šljiva, negde u septembru od šipka a od drugog voća ako pretekne.
Doduše moja baka nikada nije kombinovala voće tipa da skuva pomešani pekmez od naprimer šljiva I bresaka, I uvek je kuvala te klot varijante, koje su klasik.
Ja sam takođe “manijak kuvanja pekmeza” ali sam otišla I korak dalje I napravila neke svoje kombinacije voća, naravno mora se voditi računa da se voće sa voćem ili dodatkom dopunjava.
Obzirom da su smokve slatke a borovnice kiselkaste ovo je naša omiljena dobitna kombinacija ukusa, plus što pekmez ima čarobnu boju.
Potrebno je:
1 kg smokava
500g borovnica
Stavila sam oko 200g šećera
Smokve operate I isecite na manje delove, ja skinem I taj neki Gornji kupasti deo oko peteljke. Borovnice sam samo oprala.
U veliku šerpu u kojoj I inače kuvam pekmez stavila sam smokve, kako sun eke bile baš baš prezrele a neke malo suvlje dodala sam 1 dcl vode, mada vi to ne morate da radite ako su vam smokve przrele I previse.
Dodala sam I borovnice I šečer a potom započela kuvanje na laganoj vatri a potom kada je voće provrilo malo na jačoj. Obzirom da voća nema previse pekmez će se brzo skuvati a znaćete da je gotov kada prilikom mešanja voća možete da vidite dno šerpe, ili jednostavno izvadite malo pekmeza na tanjirić I probajte.
Od ovih sastojaka sam imala dve veće tegle pekmeza.
Нема коментара:
Постави коментар