Nekada je svaka kuća u svom dvorišta ili bašti imala ruzmarin posebno se to preporučivalo za kuće koja imaju sinove jer se ruzmarin koristi za -svatovac.
Mislim
da je danas ruzmarin u većem slučaju kada su u pitanju svadbe potisnut nekakvim
veštačkim cvetovima i često se iznenadim kada na svadbi okite na rever baš
ruzmarin sa trobojkom.
Ruzmarin
ima brojna svojstva pa između ostalog i kao veoma ukusan začin u kuhinji i
iskreni ja ga odavnina koristim, i za čorbasta jela a bogami u zadnje vreme
kada pripremam i testa sa povrćem.
Ruzmarin
ima mnoštvo lekovitih svojstava, ali da ih ja sad ne bih nabrajala ovde ću se
skoncentrisati samo na lekovitu rakiju sa ruzmarinom.
Često
se koristi sa rakijom za razne namene,
najčešće za masažu bolnih mesta i obloge za vene.
Da biste napravili ovu mešavinu, potrebno je da u rakiju (najbolje lozovaču) potopite ruzmarin .
Priprema:
U
staklenu flašu sipajte litru rakije, najbolje lozovače.
Dodajte
veću granu ruzmarina ili dve manje
Ostavite
da odstoji najmanje 10 dana na toplom mestu.
Nakon
toga, rakija sa ruzmarinom je spremna za upotrebu.
Upotreba:
Najčešća upotreba je za obloge na bolna mesta kod straijoh, barem smo je mi tako upotrebljavali, ali često je deda koristio ovu lekovitu rakiju i za masažu nogu nakon napornog dana na njivi.
Što bi stari rekli, umoran si, boli te nešto, ne osećaš se dobro?
Posekao si se, nešto te je ujelo?
Stavi malo rakije na to :)
Нема коментара:
Постави коментар