Kada sam pre par godina posadila nekoliko izdanaka kupina, zaista se nisam nadala da će već sledeće godine toliko da nabujaju i da se udvostruče a bogami i rode izuzetno.
Prve godine sam jedan deo kupina stavila u zamrzivač, navodno za voćnu salatu ali nekako kada sam htela da nešto pravim sa njima, kada su se odmrzle nisu bile baš nešto reprezentativno i jako su mi bile izražene one njene sitne-koštice.
Ideja da se napravi slatko od kupina koje je moja mama nazvala -Lekovito slatko je bila odlična.
Ovde je potrebno povesti računa da plodovi kupina ne budu prezreli inače vam neće zadržati oblik i pretvoriće se u malene bobice-a to ne želimo naravno😊
Potrebno je:
1kg Kupina
1,25 kg šećera
Dva limuna
Priprema:
Kupine a kako sam gore navela nabrati-gledati da ne budu prezrele, te ih oprati i ocediti od vode, najbolje u cediljki.
U veću šerpu staviti šećer i dodati 4dcl vode te zagrejati uz neprestano mešanje dok smesa ne postane gusta.
Zatim dodati kupine i isečen limun na tanke krugove. Neko limun iseče na kocke ,zavisi ko šta voli i kako je navikao.
Kuvati prvo na jačoj vatri dok ne provri, važno je da se ne mesa varjačom nego da se šerpa drma lagano. Kada počne sve da vri, utihnuti vatru te skidati kašikom penu sa slatka ako se bude stvarala.
Obzirom da kupina nema mnogo nakon nekih sat vremena ili manje kuvanja slatko skloniti sa vatre i prekriti vlažnom krpom i ostaviti da prenoći..
Sutradan izlivati u teglice.
Нема коментара:
Постави коментар