Kada nam na proleće da tako kažem „dođu“ jagode, uglavnom se trudim da kupim one domaće-koje budu za jelo malo kasnije od onih prvih plastičnih koje se prodaju po veoma skupoj ceni.
Prvo ih jedemo, volim sa šećerom, posle stalno pravimo neku tortu ili kolač sa jagodama, a na samom kraju valjda kada nam dosade, e onda pravimo pekmez od jagoda i tu nekako dođe i njima kraj.
Valjda zato što spada među prvo voće nekako jagode budu sastavni deo svih mogućih i nemogućih kombinacija.
Za testo:
300g margarina ili maslaca
250g šećera
1 vanila šećer, ja često stavim i dve kesice da mi bolje zamiriše vanila
malo ruma-što znači za mene 1 supena kašika
prstohvat soli
5 jaja
370g brašna
malo mleka-2-3- kašike-supene
1 prašak za pecivo
20g kakaa
Priprema:
Maslac i margarin sa šećerom penasto umutitenajbolje će biti mikserom.
Potom smanjite mikser na malu brzinu i mutite dodajući jedno po jedno jaje.
Dodati rum i vanila šećer,
Brašno prosejte s praškom za pecivo i dodajte u smesu.
Smesu tada podelite na dva dela.
U jedan deo dodajte kakao koji ste razmutili sa malo mleka.
Kalup za kuglof namažite margarinom i pobrašnjavite.
Sipajte prvo žutu smesu a preko nje čokoladnu.
Potom viljuškom ili supenom kašikom pomešajte tamnu smesu da se prošara žuta smesa.
Kada pečem ovakav tip kolača sa voćem onda voće pobrašnjavim da ne bi „uronilo „ potpuno na dno odnosno da ne dobijete umesto kolača prošaranog sa voćem-voće na dnu i od gore kora 😊
Peći na 160-180c oko 60 minuta
Нема коментара:
Постави коментар