уторак, 15. април 2025.

Pogačice sa slaninom

 Da li ste primetili zadnjih nekoliko godina da pričamo samo o temperaturi i  vremenu, otkada nam je dostupna  prognoza na mobilnom telefonu.

Dešava mi se da čim ustanem ujutro pogledam temperature i razmislim šta ću obući sa time u skladu.

Dešavalo mi se da se uskladim i naravno da temperatura bude pogrešna.

Takođe sam primetila da smo počeli da se zgražavamo “niskim temperaturama”, ali ne onim niskim temperaturama našeg detinjstva, nego onim temperaturama malo tik iznad nule.

-Ala je hladno.

A napolju je na primer 3 C. Kako u suštini polako postajemo zavisni od temperature i kako nam ona jeste da vedri i oblači ali vedri i oblači i naše razgovore i  naše misli.

Zato sam okrenula drugi list i zaista ne želim da zavisim ni od kiše ni od vetra, što bi moja baba rekla:

-Nećeš se otopiti😊



Ono što volimo i što nam ne gine je svakako ono zbog čega smo ovde a to je priprema hrane. Ove pogačice su jedne od mojih omiljenih, pa zna se -zbog slanine.

Potrebno je:

100 ml mleka

 20 grama odnosno pola kocke  kvasca

1 kašičica šećera

120 grama  tvrdog sira

120 grama  mesnate slanine

400 grama brašna

100 ml ulja

100 ml vode

1 žumance

so

1 belance



Priprema :

U mlako mleko sa šećerom rastopite kvasac i ostavite ga da zapeni.

sir narendamo a slaninu isečemo na sitne kockice.

Prosejemo brašno i u njega dodamo so, zatim mleko sa kvascem, ulje i vodu pa na kraju žumance  te slaninu i sir.

Zamesite meko testo, pa prekrijte krpom  i ostavite 30 minuta da odmori.

Kada se testo vidno udvostručilo, razvijte ga oklagijom i okruglom modlom vadite pogačice.

Ređala sam ih na papir za pečenje premazivala belancetom i pekla na 180C oko 30 minuta.


Нема коментара:

Постави коментар