Da li znate koliko koštaju najskuplji rezanaci?
Kilogram brašna i nekoliko jaja, ali najskuplji deo nije ni ta oklagija, ni astal sa mušemom ili drvenom daskom na kojem se to testo mesilo , ni onaj beli veliki stolnjak iz šifonjera-samo za sušenje rezanaca i to onih velikih žutih, tankih krugova sa reckavim ivicama koje je moja Majka ređala po krevetu.
Najskuplji sastojak rezanaca nije ni vreme koje je utrošeno, ni oštri nož kojim je Majka tako tanko sekla uvijene žute rolne, prethodno prosušene na čaršavu.
Najskuplji sastojak je upravo ona-Majka, njeno ustajanje sa prvim petlovima, njeno prosejavanje brašna u drvenom situ, zatim odlazak do kokošinjca i uzimanje mlakih domaćih jaja tik iz gnjezda ili što bi vojvođani tadašnji govorili „gnjizda“.
Najskuplji sastojak su njene ruke, jer iako uvek grube od poljskih radova a ipak tople i nežne za nas decu, su već uporno razvijale žuto testo.
Neverovatno je koliko mi je u sećanju ostala ta drvena tanka dugačka oklagija i taj pritisak njenom rukom po oklagiji tačno toliko koliko treba, da da najbolji rezultat.
Za vreme kada se testo suši Majka priprema vojvođanski doručak, malo jaja i čvaraka a posebno u tiganj stavlja i droždinu te ona onako cvrči u tiganju, dok Majka stavlja jaja, i mali čvarci se polako skupljaju od toplote a jaja imaju ukusne tačkice. Dedi je uvek pekla tri jajeta a ako ima guščijih onda su dva bila dovoljna i često smo iz tog razloga guščija jaja čuvali samo za „dedu“.
Leb još sinoćke umešen i uvijen u veliku platnenu krpu-belu na teget štrafte.
Taman dok deda narani životinje, malo će se oboje privatitifruštuka, pa onda ide drugi deo rada oko tankih rezanaca ukoliko su se prosušili.
Ceo svoj život sam pratila ovaj postupak, mešenja, spajanja žumanceta sa belim brašnom kad ih majka prstima pritisne da se sjedine , oklagijanja do iznemoglosti da bi se postigla tankost testa , sečenje na drvenoj daščici oštrim velikim nožem, pa onda rukom rastrešavanje po čaršavu-da se suše.

Sećam se kada sam je jednom pitala:
-Majka a koje su mere za rezance? Obzirom da nisam nikada videla da ona nešto meri, premerava, jednostavno sve je stavljala u vanglu i zamesila.
Rekla je:
-Danas sam mesila sa šest pregršti brašna i šest jaja, uz malko soli. U odnosu na pregršt ćeš znati koliko treba jaja, jedna pregršt jedno jaje.
Tako da u suštini recepta nema , samo pregršt i jaje😊
Kao što ja danas tačnog recepta nemam tako nemam ni najskuplji sastojak, koji je činio nedelju svetom i koji je činio supu najukusnijom na svetu – a to su zlatni i tanani rezanci, koji su se čuvali u kutiji od cipela u špajzu i to na najvišoj stalaži😊
Iskreno, rezanci nisu skupi i svima su dostupni, 21 vek je doneo nove tehnologije i može da se napravi od testa što god zamislite, ali da li ste primetili da domaći rezanci ukoliko imate priliku da ih jedete zaista ne mogu da se uporede ni sa bilo kojim novim felama kako god napravljenim.
Znate zašto?
Zato što u njih ide najskuplji sastojak-Majka.
Нема коментара:
Постави коментар