недеља, 2. фебруар 2025.

Kuglof od dizanog testa sa orasima i medom

Starinski recept za kuglof od dizanog testa za koji je potrebno malo više truda i umeća ali se na kraju isplati.

Iskreno moja baba Zaga je često pravila možda i češće nego one regularne kuglof ovakve sa dizani testom i suvim grožđem koji su takođe veoma ukusni i neobični.


Orasi i med  daju jednu posebnu aromu i mekoću a zbog načina pripreme testa kuglof može da bude poslastica i za nekoliko dana.




Potrebno je::


500gbrašna

Pola kocke kvasca

Kašikica šećera

100ml vode

1jaje

Jedno žumance

200 ml mleka

Narendana korica limuna

Pola kesice praška za pecivo


Nadev:

400g oraha

2vanil šećera

50g meda

100g šećera

50g margarina






Priprema

Za početak pripremiti testo.

Kvasac sa šećerom rastopiti u vodi i ostaviti da zapeni.

Potom ga pomešati sa brašnom, jajima, mlekom, dodati kašiku šećera, prašak za pecivo i narendanu koricu limuna.




Zamesiti meko testo i ostaviti ga u vangli prekriveno krpom na sat vremena da se udvostruči.

Zatim ga prenesite i  razvijte oklagijom na 1cm.


Premažite rastopljenim margarinom pa stavite med, šećer i orahe..


Uvijte u rolnu sa oba kraja dok ne dođete do sredine gde će se one spojiti pa tu presecite.

Dobićete sada dve rolne koje oštrim nožem presečete samo gornji sloj i ubijete jednu o drugu.


Modlu za kuglof premažite margarinom i pospite brašnom pa u nju stavite ovako uvijeno testo u krug

Obzirom da su ovo sastojci za veliki kuglof pekla sam na 180C oko 50 minuta 

Нема коментара:

Постави коментар