уторак, 25. фебруар 2025.

Hleb Pogača

Da li vam se nekada desi da vam nestane hleba i to baš kada dućani ne rade?

Setite se samo da davnih dana naši ukućani nisu imali taj problem, sve je bilo vrlo rešivo samo ako zasučete rukave i prionete na posao.

Ova pogača se pravi samo od brašna,malo soli,vode i kvasca ali na malo specifičan način




Potrebno je:

500g brašna

Kašikica soli

350ml vode

Pola kocke kvasca

Malo masti za premaz





Priprema

Priprema se na drugačiji način rekla bih malo sporiji.

Sa ovakvim načinom pripreme i narastanjem testa garantuje se vazdušastost pogače poput najfinijeg hleba.


Za početak u 100ml vode rastopiti kvasac i ja po pravilu u kvasac sa vodom dodam malo šećera.

Voda ne treba da bude hladna nego više mlaka.





Kada kvasac zapeni pomešajte ga sa 109g brašna, najbolje varjačom i ovu smesu ostavite da odmori nekih 30 minuta.

Potom ovu smesu pomešajte sa ostatkom brašna i vode i soli.

Unesite meko testo i ostavite prekriveno da se udvostruči barem sat vremena.

Nakon sat vremena ponovo ga prenesite oblikujte jufku i prekrijte ponovo krpom te ostavite da miruje,ili što bi naši stari rekli odmori 30 minuta.

Zatim stavite testo u pleh premažite mašću i pecite.

Pekla sam na 180C





Нема коментара:

Постави коментар