Da li vam se nekada desi da vam nestane hleba i to baš kada dućani ne rade?
Setite se samo da davnih dana naši ukućani nisu imali taj problem, sve je bilo vrlo rešivo samo ako zasučete rukave i prionete na posao.
Ova pogača se pravi samo od brašna,malo soli,vode i kvasca ali na malo specifičan način
Potrebno je:
500g brašna
Kašikica soli
350ml vode
Pola kocke kvasca
Malo masti za premaz
Priprema
Priprema se na drugačiji način rekla bih malo sporiji.
Sa ovakvim načinom pripreme i narastanjem testa garantuje se vazdušastost pogače poput najfinijeg hleba.
Za početak u 100ml vode rastopiti kvasac i ja po pravilu u kvasac sa vodom dodam malo šećera.
Voda ne treba da bude hladna nego više mlaka.
Kada kvasac zapeni pomešajte ga sa 109g brašna, najbolje varjačom i ovu smesu ostavite da odmori nekih 30 minuta.
Potom ovu smesu pomešajte sa ostatkom brašna i vode i soli.
Unesite meko testo i ostavite prekriveno da se udvostruči barem sat vremena.
Nakon sat vremena ponovo ga prenesite oblikujte jufku i prekrijte ponovo krpom te ostavite da miruje,ili što bi naši stari rekli odmori 30 minuta.
Zatim stavite testo u pleh premažite mašću i pecite.
Pekla sam na 180C
Нема коментара:
Постави коментар