Naziv ove pite potiče od Svetog Vasilija koji Grci praznuju dan nakon nove godine, te on ima i simboliku da tako kažem grčkog Deda Mraza.
Postoje mnoge verzije ove pite između ostalog i slana sa sirom, u zavisnosti od područja-baš kao i kod nas :), ali i ova varijanta koja se pravi kao slatki hleb, sa suvim voćem, bademima ili orasima.
Ono što je takođe karakteriše jeste da se u nju stavlja novčić, a onaj koji ga izvuče imaće sreće tokom cele godine, baš kao i kod naše Česnice.
Tradicija je da se pravi okruglog oblika i da se seče na onoliko delova koliko ima ukućana.
Topla preporuka za sve one koji za Novu godinu isprobavaju tradicionalne recepte drugih naroda, poput mene :)
Što da ne , unesite magiju mediteranske grčke u našu "depresivnu" zimu.
Sastojci:
300g putera
250g šećera u prahu
4 jajeta
100ml mleka
400g brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
Zatim začini u manjim količinama, -pola male kašikice:
mahlepa u prahu*ja ga nisam imala pa sam ga izostavila :)
mastike u prahu
kardamona u prahu
muskatnog oraščića u prahu
i još:
narendane korice od jedne pomorandže
100g sitno iseckanog suvog voća
100g iseckanih oraha
Priprema:
Prvo pripremite puter tako što će te ga prilagoditi sobnoj temperaturi i dobro ga umutiti sa prah šećerom, da bude penast. Najbolje je da ukoliko nemate mnogo snage da ga umutite mikserom.
Zatim dodajem začine i narendanu koru pomorandže.
Sve potom lepo sjedinite.
Mikserom nastavljamo dalji rad i dodajemo jedno po jedno jaje,
Zatim mleko i brašno.
Grčke domaćice ne preporučuju da se prilikom ovog zadnjeg -koraka, dodavanja brašna i mleka koristi mikser kako smesa ne bi bila žilava, te će te sve lepo sjediniti ili kulinarskom žicom ili varjačom, i na samom kraju dodati suvo voće i orahe.
Ova mera je za okrugli pleh prečnika 28cm. Najbolje je da pleh obložite papirom za pečenje.
Peče se na 180C oko 40-tak minuta.
Ukrašavamo ga prah šećerom, suvim voćem i orašastim plodovima.
Ukoliko želite po sarom tradicionalnom grčkom običaju slobodno u Vasilo pitu dodajte i novčić.
Нема коментара:
Постави коментар