Gurabije ili bih možda rekla jedan veoma stari i jednostavan recept, sa prostim i jeftinim sastojcima, verovatno namenjen za da se zasladimo za svaki dan, čim nema oraha😊
Koliko god da smo danas okruženi sa mnogim divnim receptima, finim kremovima za torte, prelepim čiz kejkovima, makaronsima, prosto sve nam je danas na -izvolte jel da, i dostupno.
Nekako nostalgija u koliko su vam bake pravile gurabije u detinjstvu, može da bude jača od bilo kakve torte ili kolača, jer su jednostavno imale onaj lični pečat a to je-ljubav.
Potrebno je:
250g masti
250g šećera
3 jajeta
oko 600 g brašna
1 kašičica sode bikarbone
Priprema:
Mast umutiti penasto sa šećerom, najbolje kulinarskom žicom ili varjačom, a potom dodajte jedno po jedno jaje.
Dodati sodu bikarbonu i brašno. Zamesiti glatko testo i ukoliko je potrebno dodajte još brašna ukoliko osetite da je testo previše mekano.
Najbolje bi bilo zatim da testo ostavite u frižider barem na pola sata ili na neko hladnije mesto.
Potom testo razviti na debljinu prsta i okruglim oblikom -modlom ili čašom vaditi ih na pleh.
Pekla sam ih na 180 C oko 15 minuta.
Gurabije možete da ostavite i u zatvorenoj kutiji jer ovako pripremljene mogu zaista dugo da stoje i da ih grickate duže vreme.
Нема коментара:
Постави коментар