петак, 27. децембар 2024.

Cimet rolnice

 Ne mogu baš reći da je cimet autohtoni vojvođanski začin, ali mogu da potvrdim da ga mi vojvođanke od vajkada koristimo, u našim “kujnama” a sećam se da je i moja baka uvek imala, to se nekada tako i kupovalo u komadu-štanglu cimeta, koja se na trenicu narenda.

Doduše danas nam je sve olakšano, i iskreno cimet još uvek spada u jedan od jeftinijih začina, i za mene ukusnijih, pa eto razloga da napravite ove Cimet rolnice sa krem sirom, koje prosto “iskaču iz frižidera” kada su novogodišnji praznici.


Sastojci za testo:

300 ml mleka

4 kašičice šećera

30 g ili kocka kvasca

2 cela jajeta

600 g brašna

125 g margarina

Podloga za pleh:

100 r meda

50 g margarina

200 g šećera

2 kašičice cimeta

50 ml slatke pavlake

Fil za rolnice:

200 g šećera

125 g margarina

2 kašičice cimeta

Fil za od gore:

80 g margarina

50 g šećera u prahu

150 gr krem sira-ja sam koristila ABC sir

50 ml slatke pavlake



Priprema:

Priprema testa:

 U mlako mleko razmutite kvasac sa malo šećera i ostavite da se aktivira tačnije zapeni.

U veću vanglu  prosejati brašno, dodati jaja, šećer i kvasac te otopljen margarin ne previše vruć te zamesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke.

Po potrebi dodati još brašna, jer količina brašna može da varira od veličine jaja. Testo pokriti krpom i ostaviti da se udvostruči-naraste.

Sada pripremiti podlogu na sledeći način:

Umutiti mikserom margarin, šećer, med, cimet i slatku pavlaku. Smesu odmah izručiti u pleh dimenzija 20 x 30 cm i ravnomerno rasporediti po dnu pleha. Ostaviti sa strane, dok ne pripremite rolnice.

Zatim će te mikserom umutiti margarin, šećer i cimet, pa ostaviti sa strane. Ovom smesom ćemo premazati testo kada ga rastanjimo.

Na kraju spremamo fil za  premazivanje ispečenih rolnica.

Umutiti penasto margarin sa šećerom u prahu, zatim dodati postepeno slatku pavlaku i krem sir i potom sve dobro pomešati da nemate grudvica. 

Testo koje se udvostručilo ili što bi se reklo-naraslo, prebacite na radnu površinu i premesite a zatim oklagijom rastanjite u oblik pravougaonika, debljine jednog pravougaonika. Testo premažemo filom od margarina, šećera i cimeta, preko cele površine.

Ovako nafilovano testo uvijemo u rolat i isečemo na 12 jednakih delova. Isečene delove polažemo u pleh prekriven podlogom, isečenim delom ka dnu. 

Ostaviti rolnice 15-20 minuta da narastu. 

Između rolnica sipati  slatku pavlaku i peći na 180*C oko 30 minuta.

Kada se ispeku ostaviti ih malo da se prohlade pa  ih premazati filom od krem sira.

Нема коментара:

Постави коментар