Davnih dana, kada se ovo slatko pravilo, bilo je pored onog od dunje i belih trešanja jedino za koje se imalo sredstava, a jabuka hvala Bogu bilo u svakom dvorištu.
Sećam se da je svaka kuća na selu imala orah, jabuku, krušku, kajsiju i višnju. Svako voće je imalo svoju namenu. Jabuka za rakiju , da se jede preko zime i za slatko, kruška za rakiju i da se jede sveža, orasi naravno za sve kolače, kajsija za pekmez…
Moja Majka, je rekla bih od svog voća najviše volela jabuke, ne prođe dan a da ona ne pojede barem jednu, jabuke smo zimi smeštali u zemljani podrum, i rekla bih da je taj podrum bio idealan za sve vrste voća i povrća.
Leti ne možemo da dočekamo jabuke Petrovače, sećam se kako kad padnu odmah budu ugruvane a majka ide, kupi ispod drveta, odmah se čiste i u lenju pitu.
Slatko od jabuka je sirotinjsko slatko, zlatne boje, mislim da ga malo ko danas pravi nažalost, nekako je izgubilo trku sa borovnicama i drugim bobičastim voćem.
Ovde vam pišem i recept i postupak pripreme u fotografijama., za slatko je najbolje koristiti jesenje jabuke.
Mere za 1kg jabuka je 1kg kristal šećera, 1 limun i 10 karanfilića.
Jabuke operite, očistite tanko nožem i zatim odmah direktno u šerpu u kojoj će te praviti slatko narendajte na Ribež-za kupus. Kao što možete da vidite na fotografijama, dobićete tanke listiće.
Može ih poprskati malo limunom, i dodajte šećer. Pomešajte jabuke i šećer veoma pažljivo kako bi listovi jabuka, bili i dalje celi.
Ovako u prvoj fazi jabuke i šećer ostavim na nekih 10-15 minuta, a zatim stavim na šporet.
Kako se ovo slatko kuva u glavnom zimi ja sam ovo slatko kuvala na šporetu za drva. Kuvala sam količinu od 1kg oko sat vremena, ali nisam puštala da slatko jako vri na šporetu niti preterivala u loženju, jednostavno krčkalo se.
Ne zaboravite da se slatko ne meša-ne nikako, nego ga samo protresete onako u šerpi. Obavezno skidajte i penu, iskreno kod ovog slatkog je baš ima.
Kada slatko bude gotovo-jabuke će dobiti zlatnu boju, a možete ga testirati i na tanjiriću, oljuštite limun i kriške isecite na kocke i dodajte u jabuke kao i karanfiliće.
Od 1kg dobićete 3 srednje teglice slatkog od jabuka.
Нема коментара:
Постави коментар