петак, 22. новембар 2024.

Slatko od jabuka

 Davnih dana, kada se ovo slatko pravilo, bilo je pored onog od dunje i belih trešanja jedino za koje se imalo sredstava, a jabuka hvala Bogu bilo u svakom dvorištu.

Sećam se da je svaka kuća na selu imala orah, jabuku, krušku, kajsiju i višnju. Svako voće je imalo svoju namenu. Jabuka za rakiju , da se jede preko zime i za slatko, kruška za rakiju i da se jede sveža, orasi naravno za sve kolače, kajsija za pekmez…

Moja Majka, je rekla bih od svog voća najviše volela jabuke, ne prođe dan a da ona ne pojede barem jednu, jabuke smo zimi smeštali u zemljani podrum, i rekla bih da je taj podrum bio idealan za sve vrste voća i povrća. 



Leti ne možemo da dočekamo jabuke Petrovače, sećam se kako kad padnu odmah budu ugruvane a majka ide, kupi ispod drveta, odmah se čiste i u lenju pitu. 

Slatko od jabuka je sirotinjsko slatko, zlatne boje, mislim da ga malo ko danas pravi nažalost, nekako je izgubilo trku sa borovnicama i drugim bobičastim voćem.

Ovde vam pišem i recept i postupak pripreme u fotografijama., za slatko je najbolje koristiti  jesenje jabuke.

Mere za 1kg jabuka je 1kg kristal šećera, 1 limun i 10 karanfilića.

Jabuke operite, očistite tanko nožem i zatim odmah direktno u šerpu u kojoj će te praviti slatko narendajte na Ribež-za kupus. Kao što možete da vidite na fotografijama, dobićete tanke listiće.



Može ih poprskati malo limunom, i dodajte šećer. Pomešajte jabuke i šećer veoma pažljivo kako bi listovi  jabuka, bili i dalje celi.

Ovako u prvoj fazi jabuke i šećer ostavim na nekih 10-15 minuta, a zatim stavim na šporet.

Kako se ovo slatko kuva u glavnom zimi ja sam ovo slatko kuvala na šporetu za drva. Kuvala sam količinu od 1kg oko sat vremena, ali nisam puštala da slatko jako vri na šporetu niti preterivala u loženju, jednostavno krčkalo se.




Ne zaboravite da se slatko ne meša-ne nikako, nego ga samo protresete onako u šerpi. Obavezno skidajte i penu, iskreno kod ovog slatkog je baš ima.



Kada slatko bude gotovo-jabuke će dobiti zlatnu boju, a možete ga testirati i na tanjiriću, oljuštite limun i kriške isecite na kocke i dodajte u jabuke kao i karanfiliće.

Od 1kg  dobićete 3 srednje teglice slatkog od jabuka.


Нема коментара:

Постави коментар