Kod nas Vojvođana sve mora da bude nekako drugačije, torta sa kojim gramom oraha više, mekike prevelike, langoš sa mnogo sira, supa za dva dana iz najvećeg lonca, pa tako i krofne moraju da budu sa testom od putera a da se peku u masti.
To je poput onog vica kada su pitali Lalu šta bi radio kada bi bio bogat, a on odgovorio:
-Umakao bih čvarke u mast.
E sad to je možda malo i previše ali puter u kolačima nije, baš naprotiv gledajući neke stare recepte, naše bake margarin uopšte nisu koristile te nema ni jednog recepta osim sa puterom.
Bogami nekada se znao dobar ukus i kvalitet.
Za krofne vam je potrebno:
600g brašna
malo soli
kocka kvasca+ malo šećera
2 kašike šećera
1 jaje i jedno žumance
narendana korica limuna
100g otopljenog putera
100ml mleka
Priprema:
u 1dcl mlakog mleka dodajte šećera pa rastopiti kvasac. Kada kvasac zapeni dodajte ga u prosejano brašno, a zatim dodajte i sve ostale sastojke.
Moja baka je umela obzirom da su jaja bila domaća i da doda i po dva žumanca, obzirom da vam ostaju dva belanca za ništa, tako da možete i vi ako imate svoja jaja ili ako od belanaca planirate posle da napravite na primer puslice.
Testo zamesite, treba da bude žuto i meko ali da se ne lepi za ruke.
Potom sledi drugi deo, ja ga zovem odmaranje testa, ovde je važno da se testo ostavi u vangli u kojoj ste ga mesili, prekriveno krpom. Testo dok se odmara će i da naraste, baš dobro naraste.
Vreme odmaranja neka bude oko sat vremena.
Testo zatim premesite i prebacite na pobrašnjavljenu ranu površinu.
Oklagijom ga razvijte, ali ne pre tanko i ne pre više s tim da vodite računa da ga i ne pretiskate mnogo, onako razvijte ga ovlaš, a potom rukama pokušajte još malo da ga razvučete na debljinu od oko 1cm.
Ovo je važno iz razloga što će testo ostati meko.
Kada pravim puter krofne, uzimam manju okruglu modlu ili manju čašu, kako bi krofnice bile za nijansu manje od onih redovnih.
Tako oblikovane poređam na čistu tepsiju i ostavim ih opet da odmore nekih 15 minuta.
Sada su spremne za pečenje.
Pekla sam ih u masti.
Kad ih pečem, vodim računa da mast bude topla ali ne pregrejana da cvrči.
Prvo pečemo jednu stranu a zatim lagano okrenete na drugu.
Treba da budu tamno zlatne boje.
U poslednje vreme posle vađenja iz šerpe uvek ih prvo stavim na papirni ubrus da se upije višak masti. Ove krofne odmah uvaljam ovako vruće u prah šećer pomešan sa vanil šećerom, jer se stvori kada se malo ohlade predivna slatka korica.
Нема коментара:
Постави коментар