Jesen je, groždje je sada voće koje je br.1 na našem jelovniku.
Uskoro će berba i kod nas je običaj da se pravi za dan berbe groždja paprikaš-živinski.
Ova pogača sa groždjem je nešto što volim najviše na svetu i pravi se odmah posle Preobraženja.
Po mogućstvu svaki dan-šalim se..:)
Ovako kako sam je sada napravila je pravila moja majka, i bila je isto ovako žuta, zna se zbog čega-krivci su jaja od domaćih kokošaka.
Znate često se mnogi pitaju kada se sećaju svog detinjstva zašto su neki kolači, pogače bile mekše žuće....Pa dragi moji krivci za žutinu su domaća jaja, mekše brašno za softanost buhtli i tako...
Meka, krckava i tako dobar spoj groždja i LEBA sigurno niste davno jeli..:)
( U stvari moj deda je jeo groždje sa hlebom, nikad samo nikad bez leba, uvek sam se čudila i činilo mi se da kvari ukus groždja. Ali danas kad razmislim i ova pogača sa groždjem je jedna finija varijanta leba i groždja i možda sam sad starija, i možda drugačijeg ukusa ali kombinacija je boli glava!!!)
Potrebno je:
300g brašna
3 žumanceta
50g margarina
1 kašika šećera
vode kvasac-pola ili četvrt kesice
300g groždja
Priprema:
Brašno prosejte pa stavite u sud. Napravite jedno malo udubljenje u sredini. Tu stavite žumanca i otopljen margarin plus šećer.
Sa malo mlačne vode i šećera ratsopiti kvasac.
Kada zapeni dodati u brašno.
Zamnesiti testo.
Dodavati vode po potrebi, a to znai da tzesto treba da bude meko,lepljivo...
Prekriiti ga krpom i ostaviti da se odmori.
Potom kada se udvostruči premesiti ga.
Staviti u podmazan pleh i od gore poredjati groždje.
Dobro ga prstima pritisnuti da se ne skotrlja u tepsiju kasnije.
Peći na 200C dok ne porumeni.
Onako još vruću dobro je pospite šećerom.
Ajde malo pošalji, barem za jedan dobar griz:))
ОдговориИзбришиU Dalmaciji i u Hercegovini u vinograd se išlo s komadom kruha. Kruha i grožđa i to je bilo to. I ne čudim se tvome dedi.
ОдговориИзбришиA pogača je pravo dobra. Mi idemo u trganje najvjerojatnije krajem ovoga ili početkom idućeg mjeseca. Sve ovisi o vremenu:)
Ove pogače izgledaju jako lijepo, ali sam ostala razočarana kad sam ju napravila i probala prije nekoliko godina
ОдговориИзбришиMmmm... predobra...
ОдговориИзбришиA kod mene su se jele sljive sa hlebom... :)
Zato du ljudi tada bili slank :)
ИзбришиOvo super izgleda, baš bih mogla tako nešto umijesiti za subotu kad mi imamao berbu.
ОдговориИзбришиBaš sam razmišljala ima li neki recept s grožđem. Ovo je super.
ОдговориИзбришиFino, fino, fino!!!!
ОдговориИзбришиMoja baba je grožđe i lubenicu jela sa hlebom. Hvala vam
ОдговориИзбришиMoze suvo grozdje??
ОдговориИзбриши